Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 23 oktober 2023, 10:56 - HomeFinance
#beleggen

Dipje in het sentiment onder investeerders: wat is er aan de hand?

Er hangt verandering in de lucht, en het lijkt erop dat beleggers het voelen. Het vertrouwen heeft in september een flinke duik genomen, met een daling van 18 punten, wat resulteert in een neutrale stand van 101. Dat is slechts een haartje boven de neutrale grens van 100. Is dit een tijdelijke schommeling of een teken van meer volatiliteit op de horizon?

Minder rooskleurige kijk op de economie

Waar in augustus nog bijna 40% van de beleggers de economische toekomst zonnig inzag, is dit optimisme in september geslonken naar 23%. Ook de eigen portefeuilles lijken wat van hun glans te verliezen; waar eerder 56% een waardestijging rapporteerde, was dit nu slechts 36%.

Twijfels over de AEX

De AEX-index, vaak een barometer voor het beleggerssentiment, krijgt ook minder vertrouwen. Slechts 28% verwacht nu een stijging, tegenover 41% in augustus. Wat zorgt voor deze afname in vertrouwen?

Andere zorgen nemen de overhand

Hoewel geopolitieke ontwikkelingen eerder in de spotlights stonden, lijken nu andere zorgen zwaarder te wegen. De wereldeconomie, rentestanden en inflatie houden nu driekwart van de beleggers bezig. Geopolitiek? Dat is nu van minder belang, met een daling van 24% naar 17% van de stemmen sinds de zomer.

Hoe vaak gluren beleggers naar hun portefeuille?

Interessant is dat een derde van de beleggers hun beleggingen bijna dagelijks bekijkt. Maar actie? Nee, die blijft vaak uit. Slechts een op de tien checkt de stand van zaken elk kwartaal of minder, en 2% zegt zelfs nooit een blik te werpen. Toch blijft het merendeel (driekwart) bij 'kijken, kijken, niet kopen'.

Volhouden, die langetermijnvisie

“Vasthouden aan de langetermijnvisie levert over het algemeen ook het beste rendement op,” zegt Bob Homan, Hoofd ING Investment Office. En de cijfers lijken hem te steunen. Hoewel meer dan een derde (36%) maandelijks belegt, doet bijna 20% dit eens per kwartaal en heeft een even grote groep de laatste twee jaar helemaal niets gekocht.

Trends en meningen: Waar liggen de kansen?

ASML blijft de lieveling onder beleggers, met 17% die het de beste kansen toedichten. Shell volgt, en nieuwkomer ASMI stoot ING van de derde plaats. Adyen maakt de top 5 compleet.

Wat betekent dit alles nu?

De ING BeleggersBarometer, actief sinds november 2002, peilt maandelijks het beleggersvertrouwen. Via een reeks van 9 vragen wordt een index gecreëerd die loopt van 0 ('zeer pessimistisch') tot 200 ('zeer optimistisch'). September laat een interessante dynamiek zien. Is dit een voorbode van meer verandering, of slechts een kleine hik? De tijd zal het leren.

Meer over beleggen

HomeFinance
HomeFinance redactie

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.