Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogEr hangt verandering in de lucht, en het lijkt erop dat beleggers het voelen. Het vertrouwen heeft in september een flinke duik genomen, met een daling van 18 punten, wat resulteert in een neutrale stand van 101. Dat is slechts een haartje boven de neutrale grens van 100. Is dit een tijdelijke schommeling of een teken van meer volatiliteit op de horizon?
Waar in augustus nog bijna 40% van de beleggers de economische toekomst zonnig inzag, is dit optimisme in september geslonken naar 23%. Ook de eigen portefeuilles lijken wat van hun glans te verliezen; waar eerder 56% een waardestijging rapporteerde, was dit nu slechts 36%.
De AEX-index, vaak een barometer voor het beleggerssentiment, krijgt ook minder vertrouwen. Slechts 28% verwacht nu een stijging, tegenover 41% in augustus. Wat zorgt voor deze afname in vertrouwen?
Hoewel geopolitieke ontwikkelingen eerder in de spotlights stonden, lijken nu andere zorgen zwaarder te wegen. De wereldeconomie, rentestanden en inflatie houden nu driekwart van de beleggers bezig. Geopolitiek? Dat is nu van minder belang, met een daling van 24% naar 17% van de stemmen sinds de zomer.
Interessant is dat een derde van de beleggers hun beleggingen bijna dagelijks bekijkt. Maar actie? Nee, die blijft vaak uit. Slechts een op de tien checkt de stand van zaken elk kwartaal of minder, en 2% zegt zelfs nooit een blik te werpen. Toch blijft het merendeel (driekwart) bij 'kijken, kijken, niet kopen'.
“Vasthouden aan de langetermijnvisie levert over het algemeen ook het beste rendement op,” zegt Bob Homan, Hoofd ING Investment Office. En de cijfers lijken hem te steunen. Hoewel meer dan een derde (36%) maandelijks belegt, doet bijna 20% dit eens per kwartaal en heeft een even grote groep de laatste twee jaar helemaal niets gekocht.
ASML blijft de lieveling onder beleggers, met 17% die het de beste kansen toedichten. Shell volgt, en nieuwkomer ASMI stoot ING van de derde plaats. Adyen maakt de top 5 compleet.
De ING BeleggersBarometer, actief sinds november 2002, peilt maandelijks het beleggersvertrouwen. Via een reeks van 9 vragen wordt een index gecreëerd die loopt van 0 ('zeer pessimistisch') tot 200 ('zeer optimistisch'). September laat een interessante dynamiek zien. Is dit een voorbode van meer verandering, of slechts een kleine hik? De tijd zal het leren.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.