Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 3 november 2023, 07:31 - Juul Dijkhuis
#verduurzamen #energie

Door het investeren in isoleren of in zonnepanelen kun je de energierekening verlagen. Maar je kunt ook zorgen voor een lagere energierekening zonder kosten te maken. Het zal je niet vele honderden euro’s per jaar besparen, maar het besparen van tientjes per maand is ook al lekker. Ik heb een paar leuke tips voor je. Het zijn niet de inkoppers, want het is voor iedereen wel duidelijk dat je kunt besparen door korter te douchen of door de verwarming een graadje lager te zetten.

Energie besparen met en zonder investering

Als je echt je energierekening drastisch wilt verlagen, kom je er niet onderuit om te investeren. Zorg wel eerst voor een goed onderbouwd advies. Zo voorkom je dat je niet het maximale haalt uit je geld. Om toch direct al effect te hebben op je energierekening  alvast een paar tips die je direct kunt uitvoeren. Ze zijn gratis en ook nog eens eenvoudig om uit te voeren.

Gratis Energiebespaarscan

Zet de koelkast minimaal 10 cm van de wand af

Een koelkast stoot warme lucht af. Helaas onvoldoende om een ruimte te verwarmen, maar hier kun je wel iets mee. Als de koelkast dicht op de muur staat, kan de koelkast de warmte niet kwijt. Om toch z’n werk te kunnen doen, moet de koelkast extra stroom verbruiken. De koelkast moet namelijk meer moeite doen om de inhoud koel te houden en om de warmte kwijt te kunnen.

Wat bespaar je daarmee?

De besparing is relatief klein, maar je doet er ook maar weinig moeite voor.

Besparen op energie

De zomer is afgelopen: zet de tweede koelkast of vriezer uit

Nog een tip voor de koelkast. Koude biertjes in de tuin drinken zal niet meer gebeuren in de koude maanden van de herfst en de winter. Heb je een tweede koelkast of vriezer? Probeer of alles in één apparaat past en zet de tweede koeler of vriezer uit. In april kun je het apparaat weer aanzetten en vullen voor de lente.

Wat bespaar je daarmee?

Een vriezer verbruikt ongeveer 250 kWh per jaar, dus ruwweg de helft kun je besparen. Tegen de huidige tarieven hebben we het over: 125 kWh x €0,34 = €42,50. Een koelkast verbruikt ongeveer 150 kWh, dus hier haal je ook een besparing uit van: €25,50 (75 x €0,34).

Zet de cv ketel op de eco-stand

De moderne cv-ketels hebben vaak een comfort-stand en een eco-stand. Het voordeel van de comfort stand is dat je sneller warm water krijgt. In de comfort-stand wordt de warmtewisselaar namelijk altijd warm gehouden. In de eco-stand verbruik je minder gas, maar je moet wel langer op warm water wachten.

Wat bespaar je daarmee?

Volgens Eneco geeft dit een besparing tot 20 m3 per jaar. Uitgaande van een prijs van €1,30 per m3 aan gas, levert dit dus op: €26 per jaar. Aan jou om in te schatten of je dit de moeite waard vindt.

Zorg voor voldoende waterdruk in de cv leidingen en ontlucht de radiatoren

De cv-ketel verbruikt extra gas als er te weinig water in de leidingen en in de cv zit. De ideale druk ligt tussen 1,5 en 2,0 bar. Controleer de waterstand, vooral nu je de cv-ketel weer intensiever gaat gebruiken. Door luchtbubbels in de leidingen moet de cv-ketel harder werken om je huis te verwarmen. Ontlucht de radiatoren dus ook regelmatig. Hier is niet een bespaarbedrag aan te koppelen, want het verminderde verbruik door deze maatregelen loopt te sterk uiteen.

Wat bespaar je daarmee?

Een besparing van tientjes per jaar kun je altijd op rekenen.

Laat energieslurpers hun werk doen tegen daltarieven

Energieleveranciers hebben vaak verschillende stroomtarieven voor ’s nachts en voor overdag. Je betaalt na 23 uur ‘s avonds bijvoorbeeld €0,35 per kWh en na 9 uur ’s ochtends  tot 23 uur €0,40 per kWh. Profiteer hiervan door de afwasmachine en de wasmachine tijdens de daluren te laten draaien. Heb je een elektrische auto? Met deze energieslurper kun je jaarlijks veel geld besparen door in de nacht de auto op te laden. Alleen ’s nachts tv kijken is een te grote opoffering, maar veel energieslurpers kun je in de nacht aan het werk zetten.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.