Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 6 november 2023, 07:38 - Jos Koets
#huizenmarkt

Het wordt steeds moeilijker in Nederland om woonruimte te vinden. Voor een leuke huurwoning moeten mensen meestal jaren wachten. Een leuke koopwoning kopen is tegenwoordig ook niet makkelijk. Steeds meer mensen komen tot de conclusie dat zowel een huurhuis als een koophuis voor hun niet mogelijk is.

Maximale hypotheek berekenen

Woonruimte via werkgever

Wie toch aan woonruimte wil komen, kan dit doen door van baan te veranderen?

Vorige week zag ik een artikel in de Telegraaf waarin stond dat steeds meer werkgevers personeel lokken met het inzetten van huizen. Uit een onderzoek van hypotheekverstrekker BLG Wonen komt het volgende naar voren:

  • Vroeger wilde iedereen een leaseauto, nu is woonruimte heilig
  • 86% van de bedrijven geeft aan om van plan te zijn in de toekomst medewerkers te helpen met huisvesting
  • Diverse werkgevers bemiddelen al op de huurmarkt
  • Diverse werkgevers plaatsen woningen op eigen erf
  • ASML betaalt al mee aan woningbouwprojecten (zonder winstoogmerk)
  • Scholen die tiny houses op hun terrein gaan plaatsen 

Het is goed dat werkgevers meedenken en helpen aan woonruimte voor hun werknemers. Vooral investeringen doen in nieuwbouw zorgt voor meer aanbod en dus minder krapte op de markt.

Rijke werkgevers die huizen opkopen voor hun werknemers / expats zorgen er echter juist voor dat de huizenmarkt nog krapper gaat worden. Bovendien is het verstandig om personeel aan te trekken dat al in Nederland woont en dus niet uit het buitenland.

Vitale beroepen

Niet iedereen zal een werkgever vinden die hem / haar gaat welpen aan woonruimte. Vooral mensen die werkzaam zijn in de vitale beroepen (zoals een leraar) zullen sneller geholpen worden. Zij zijn hard nodig en daar doet een werkgever meer moeite voor. In ieder geval is het goed dat werkgevers mee gaan denken met hun werknemers.

Nadeel: inflatiespiraal

Er zijn natuurlijk ook nadelen. De kosten voor de werkgevers worden hoger. Deze kosten moeten weer worden doorberekend. Gevolg is dat spullen ed. duurder worden: inflatie! Werknemers willen meer loon. Een mooie spiraal is geboren.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.