Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 10 november 2023, 07:40 - Juul Dijkhuis
#verduurzamen #besparen

Eén jaar geleden hebben wij thuis airco’s geplaatst op de drie verdiepingen. In de zomer hebben we het koel kunnen houden en in de winter gaan we verwarmen met de airco’s. Het werkt goed, maar heeft ook nadelen. Houd daar rekening mee voordat je airco’s plaatst om je huis mee te verwarmen. Het is namelijk niet alleen maar gejuich binnen het gezin.

Ervaring met airco als verwarming

Om objectief de nadelen te noemen in deze blog, heb ik mijn vrouw en de twee volwassen dochters
“ondervraagd”. Zij zijn namelijk ervaringsdeskundigen. Dat ben ik zelf ook, maar ik zie vooral de financiële voordelen en ben dan blind voor de nadelen.

Voordelen en nadelen

Er zijn ook meerdere voordelen, maar ik zet mijn donkere bril op en kijk nu even alleen naar de nadelen. Na drie interviews ben ik tot de volgende nadelen gekomen. Ik heb ze letterlijk overgenomen, zoals zij ze tegen mij gezegd hebben.

Nadeel 1: Er hangt een blok aan de muur aan de binnenkant en de buitenkant van het huis

Airco’s zijn bepaald geen kunstwerken aan de muur. Toch is het meestal nodig om een binnen- en een buitenunit te plaatsen. Het is een witte bak die niet erg opvalt, maar liever heb je geen blok van 1 meter breed en 35 centimeter hoog aan de muur hangen. Aan de buitenkant van de muur is het een nog grotere unit.

Nadeel 2: Na het uitzetten van de airco’s koelen de ruimtes snel weer af

De airco’s kunnen binnen één kwartier de temperatuur met meerdere graden laten stijgen. Zodra de airco weer uit is, ben je de warmte ook snel weer kwijt. Bij het verwarmen met radiatoren blijven de radiatoren lang warm. Dit voordeel valt erg op als je overgaat op het verwarmen met airco’s.

Nadeel 3: 21 graden voelt minder warm aan met een airco

De centrale verwarming lieten we uitgaan bij een temperatuur van 21 graden. Alle gezinsleden hebben het gevoel dat 21 graden via de airco’s koeler aanvoelt dan het verwarmen met radiatoren naar 21 graden. Of dit wetenschappelijk onderbouwd kan worden weet ik niet.

Nadeel 4: Constant een blazend geluid om je hoofd

De airco’s van tegenwoordig maken naar verhouding weinig lawaai, maar je hoort ze wel. Bij het verwarmen met radiatoren hoor je af en toe de leidingen. Met een airco heb je constant een blazend geluid in je huis. Het maakt natuurlijk wel een groot verschil of de airco op stand 1 of op stand 5 staat. Het geluid is niet irritant, maar wel constant aanwezig. De dochters noemen het als nadeel, dus neem ik ook deze mee in mijn blog.

Nadeel 5: Je kunt niet even een te drogen shirtje over een radiator hangen

Een shirtje voor het sporten moet over een uur droog zijn, dus hang je deze over de warme radiatoren. Dat gaat niet lukken met een airco. Je kunt wel een droogrekje onder de airco plaatsen, maar het kost meer moeite.

Nadeel 6: Niet in alle ruimtes hangt een airco

Een airco unit plaats je niet in de bijkeuken en op het toilet. Deze ruimtes hebben vaak wel radiatoren. Door het overstappen op airco’s is het iets onprettiger op de wc, in de hal en in de bijkeuken. Door het openen van deuren verspreid je de warmte wel een beetje, maar wel in mindere mate.

Nadeel 7: De obsessie van geld besparen

Volgens de dochters is mijn obsessie voor het besparen op de kosten het grootste nadeel. Vorige winter hebben we veel geld kunnen besparen door niet meer op gas te verwarmen, maar op stroom. Mijn doel voor deze winter is om de kosten nog verder te drukken. Tenminste, dat was het. De interviews met de dochters hebben mij ook laten inzien dat ik er iets minder bovenop moet zitten. De airco’s dus niet meer uitschakelen als het comfortabel warm is.

Deze blog is geen uithangbord voor het verwarmen met airco’s, maar er zijn ook veel voordelen. Deze komen in een latere blog aan de beurt. Onder de streep beveel ik (en de rest van het gezin ook) nog steeds het verwarmen met airco’s aan.

Heb je plannen voor het verduurzamen van je woning? Begin met het maken van een goed onderbouwd plan. Laat een gratis Energiebespaarscan uitvoeren om te zien waar de quick wins zitten. Hoe kun je met zo weinig mogelijk euro’s de grootste besparing behalen?

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.