Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 20 november 2023, 07:53 - Juul Dijkhuis
#verduurzamen #energie #besparen

Op deze koude dagen in november verwarmen wij ons huis met airco’s (single split airco). Normaal gesproken schrijf ik over financiële onderwerpen, maar net als vorige week wil ik het nu hebben over onze ervaring als gezin. Zou ik het verwarmen van een huis aan willen raden uit praktische redenen? Ik heb mijn gezin weer geïnterviewd voor deze blog.

7 nadelen... nu de voordelen  

Vorige week heb ik jullie bijgepraat over de 7 nadelen van het verwarmen van je huis met airco's. Mijn vrouw en dochters konden meer nadelen noemen dan voordelen, maar de voordelen zijn wel groot. Een zeer groot voordeel ervaar je tijdens de warme zomers, maar ook in de herfst en in de wintermaanden heeft een airco die ook kan verwarmen grote voordelen.

Voordeel 1: De temperatuur stijgt snel

Er zitten 5 standen op onze airco’s. Op stand 5 kunnen wij de woonkamer binnen 10 minuten met 2 graden laten stijgen. Na 10 minuten beginnen radiatoren bij het verwarmen met een cv net een beetje warm te worden. Op dat vlak wint de airco dus duidelijk. Tijdens koude winters gaan de airco’s het niet redden zonder hulp van de cv, maar in de herfstmaanden lukt het nu nog aardig.

Voordeel 2: Minder vochtige lucht

Een ander groot voordeel volgens mijn vrouw is dat een airco zorgt voor luchtcirculatie en voor het afvoeren van vocht in het huis. Wij zijn altijd goed aan het luchten en het ventileren, en van de airco krijgen we extra hulp. Het binnenklimaat wordt frisser en gezonder. Door het wegnemen van vocht uit het huis wordt het extra verwarmen door de cv-installatie ook goedkoper. Een lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je een huis met minder energie kunt verwarmen.

Voordeel 3: Het gasverbruik gaat omlaag en we zijn duurzamer bezig

Dankzij onze zonnepanelen verdienden we geld. We leverden meer op dan we verbruikten. Door de airco’s en een elektrische auto overtreft het verbruik nu de opbrengsten. De terugleververgoeding is erg slecht, dus kunnen we stroom beter zelf verbruiken. Zeker als we hiermee het gasverbruik terugdringen. Nog belangrijker is dat we goed bezig zijn met het terugdringen van het gasverbruik. We zijn dus duurzaam bezig.

Voordeel 4: Geen radiatoren en hitte op de slaapkamer van de jongste dochter

Onze jongste dochter slaapt op de zolderetage. Toen we ons huis vorig jaar kochten, was de zolder niet geschikt als een slaapkamer. De belangrijkste redenen hiervoor waren dat er geen verwarming was en in de zomer werd het er erg warm. Met een airco hebben we beide problemen in één keer verholpen. De zolder heeft een krachtige airco die de ruimte nog sneller kan verwarmen dan in de woonkamer het geval is.

Voordeel 5: Bij koud weer extra comfort                                              

In de winter is het verwarmen met een airco minder effectief. De airco moet namelijk harder werken om warme lucht in het huis te verspreiden. We kunnen er niet onderuit om gas te verstoken om het warm te krijgen. Ook dan gebruiken we de airco’s nog steeds om de ergste kou uit het huis te verdrijven. De airco kan ook in de winter de woonkamer snel verwarmen van bijvoorbeeld 15 naar 17 graden.

Wil je jouw huis verduurzamen? Ga niet direct voor zonnepanelen of een warmtepomp. Laat eerst een gratis Energiebespaarscan uitvoeren. Hieruit blijkt waar je jouw euro’s het beste aan uit kunt geven voor het hoogste rendement op je investering. 

Gratis EnergiebespaarScan!

 

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.