Search
Close this search box.

Dure gasrekening voor het klimaat

Van het gas af gaan is een dure grap

Van het gas af gaan is een dure grap

De afgelopen tijd is er heel veel gesproken en geschreven over het klimaat en verduurzaming. Door dit onderwerp steeds maar aan te kaarten, zal iedereen wel de noodzaak er van in zien dat er iets moet gebeuren.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hoeveel beter wordt het klimaat in de Wereld als Nederland aan alle klimaateisen voldoet?

Verduurzamen woning - van het gas af

Iedereen van het gas af

Een eerste vereiste is dat iedereen van het gas af moet. Ter info: het verwijderen van gasaansluitingen bij mensen die hun huis verduurzamen, moet betaald worden door de mensen die níet van het gas gaan. In de afgelopen twee jaar zijn de kosten al verdubbeld.

Kosten betaald door mensen die nog gas gebruiken

Per woning kost het afkoppelen van gas 1.780 euro. Voor een appartement is dit 380 euro. Om de klimaatdoelen te halen moeten de komende 25 jaar elk jaar 300.000 woningen van het gas af. Dit gaat dus een half miljard kosten die betaald worden door de mensen die nog gas gebruiken!! 

U begrijpt dat dit een probleem gaat worden daar de groep huishoudens met gas steeds kleiner wordt.

Gratis van het gas af?!

Even ter opfrissing: toezichthouder ACM bepaalde in maart 2021 op aangeven van Eric Wiebes, de toenmalige VVD-minister van Economische Zaken en Klimaat, dat het afkoppelen gratis moest worden. Verduurzamen en een gasloos leven was immers al duur genoeg, zo redeneerde de minister.

Vastrecht alleen maar duurder

Gratis is het dus niet geworden. Voor volgend jaar wordt verwacht dat het vastrecht voor gas en elektriciteit 100 euro duurder wordt. In de komende jaren zal dit steeds hoger moeten worden of een ander moet de rekening gaan betalen. Voorlopig komt de rekening nog niet bij de huishoudens die van het gas af gaan. Zij maken al veel kosten, wordt als argument gegeven.

Van het gas af gaan wordt steeds duurder

Gasleiding verwijderen

Het verhaal wordt nog leuker: vanwege de veiligheid moet heel de gasleiding vanaf de meterkast tot aan de hoofdleiding op straat verwijderd worden. De huisaansluiting bij de hoofdleiding afkoppelen en in de grond laten liggen is geen optie; het is verboden afval in de bodem achter te laten.

Kosten kunnen hoog oplopen

Gemiddeld is een aantal grondwerkers een halve dag bezig, maar het komt ook voor dat er dagen gezocht moet worden en dat bij de zoektocht ook nog bijvoorbeeld een Ziggo-kabel wordt stukgetrokken, waardoor de kosten nog hoger oplopen.

Van gas af gaan = dure grap

De komende jaren zal blijken dat even van het gas af gaan een zeer dure grap gaat worden. Vanaf 2024 is het energielabel belangrijk geworden voor de maximale hypotheek en het verduurzamen van woningen. Het gevolg is wel dat koopwoningen met energielabel A / B meer in waarde gaan stijgen dan koopwoningen met een energielabel E / F of G. Gelukkig kunnen deze koopwoningen wel meer geld krijgen om te verduurzamen.

Verduurzamen? Gratis EnergiebespaarScan!

Blijft staan mijn eerdere vraag, die u als lezer mag beantwoorden:

Hoeveel beter wordt het klimaat in de Wereld als Nederland aan alle klimaateisen voldoet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Fons van maandag november 27, 2023 10:49
    Ondanks alle positieve berichten en nadrukkelijk beweren dat dat simpel gaat, is het hoogst waarschijnlijk onrealiseerbaar, zie de aantallen pompstations die er nu na al die jaren zijn.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek