Search
Close this search box.

Energielabel steeds belangrijker voor verkoop huis

Je huis beter verkopen met een goed energielabel

Je huis beter verkopen met een goed energielabel

Een energielabel A huis doet het beter in de verkoop in vergelijking met een energielabel G huis. Een logische conclusie! Kopers van huizen zijn hier ook beter op gaan letten, omdat het energielabel belangrijker is geworden in de afgelopen jaren. Dat heeft verschillende oorzaken.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Energiezuinige huizen

Vooral in het najaar van 2022 keken gezinnen met angst in hun ogen naar de ontwikkeling van de gasprijzen. De prijs van één kubieke meter gas ligt nu op ongeveer €1,30. Eén jaar geleden lagen de prijzen rond de €3,00 per kubieke meter. Gemiddeld verbruikt een gezin 1.200 m3, dus reken maar uit hoe hoog de kosten kunnen worden. Niet gek dus dat huizenkopers nu beter letten op de energiezuinigheid van huizen.

Energielabel voor je huis

Wat maakt energielabels zo belangrijk?

Een huis met een goed energielabel is zuiniger. Dat is de belangrijkste reden voor de nadruk op het energielabel, maar er zijn meer redenen. Als je een huis koopt met een slecht energielabel, weet je dat je de komende jaren nog flink moet investeren in het duurzamer maken van het huis. Je weet namelijk dat de energiekosten alleen maar stijgen in de toekomst.

Inflatie en tekort aan vakmensen

Door de hoge inflatie en het tekort aan vakmensen kunnen de kosten van het verduurzamen ook nog eens sterk oplopen. Het verduurzamen kun je dus beter niet te lang mee wachten. Ook kun je ervan uitgaan dat het weer verkopen van je huis met een slecht energielabel in de toekomst nog lastiger wordt.

Hoe groot is het verschil in energieverbruik?

Het grote verschil wordt gemaakt door de gasrekening. Calcasa heeft hier vorig jaar onderzoek naar gedaan met behulp van cijfers van het CBS. Hieruit blijkt dat het gasverbruik van een energielabel G huis 50% hoger is dan van een energielabel A huis. Voor het stroomgebruik gaat het om een verschil van 15% tot 25%.

Je huis verduurzamen voordat je gaat verkopen

Heb je plannen om binnen een aantal jaren jouw huis te verkopen? Je kunt speciaal voor de verkoop nog verduurzamen, maar het is de vraag of de kosten de baten overtreffen.

Beter energielabel is geen garantie voor hogere opbrengst

Een beter energielabel is geen garantie voor een verkoop tegen een hoger bedrag. Door het tekort aan woningen gaan huizen met energielabel F en G ook nog steeds als warme broodjes over de toonbank. Je huis isoleren en het plaatsen van zonnepanelen en een warmtepomp moet je vooral doen voor je eigen comfort. Speciaal voor de verkoop verduurzamen is een financieel risico.

Verduurzamen woning

Ga je verduurzamen? Pak het slim aan!

Heb je geen verkoopplannen en wil je een energiezuiniger huis? Zorg voor een goed onderbouwd plan en zet je stappen zorgvuldig. Ga niet direct voor zonnepanelen, want mogelijk is het verstandig om eerst te isoleren. De verschillende maatregelen die je kunt treffen leveren een verschillend rendement op. Eerst je dak isoleren kan je gasrekening met honderden euro’s per jaar verlagen.

Besparen op energiekosten

De maatregelen die jou de grootste besparing aan energiekosten opleveren, doe je natuurlijk eerst. Laat dus eerst door een specialist vaststellen wat de meest logische volgorde van verduurzamen is. Met de Energiebespaarscan krijg je inzicht. En die is nog gratis ook!

 Gratis Energiebespaarscan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek