Search
Close this search box.

Zonnepanelen verdien je sneller terug, ook zonder de saldering

Door goedkopere zonnepanelen je investering snel terugverdienen

Door goedkopere zonnepanelen je investering snel terugverdienen

Jarenlang waren zonnepanelen niet aan te slepen. Het plaatsen van de zonnepanelen was ook een probleem, want alle installateurs hadden overvolle agenda’s. De wereld voor de installateurs ziet er nu toch anders uit. Ondanks de lagere prijzen voor de panelen laten huiseigenaren het afweten. Nieuwe zonnepanelen plaatsen lijkt niet meer rendabel, maar dat is het nog steeds.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zonnepanelen plaatsen

Volgens Milieu Centraal kun je nieuw geplaatste zonnepanelen nu binnen 6 jaar terugverdienen. Een paar jaren geleden had je daar nog 2 extra jaren voor nodig. Bij deze berekening is er rekening gehouden met het in stapjes afschaffen van de salderingsregeling. 

Het plaatsen van zonnepanelen is goedkoper geworden

Sinds het begin van dit jaar zijn zonnepanelen stukken goedkoper geworden. Dit komt enerzijds door de kleinere vraag en anderzijds door goedkope panelen die de Europese markt overspoelen. Begin 2023 betaalde je voor het plaatsen van 10 zonnepanelen nog ongeveer €7.500. Nu is het klusje te klaren voor een bedrag van €5.000 volgens Milieu Centraal. Toch zijn er twee belangrijke redenen waarom niet iedereen massaal de daken gaat bekleden met panelen.

Het stroomnet is vol en het salderen dreigt te verdwijnen

Er zijn goede redenen om nu niet te investeren in zonnepanelen. Beide redenen hebben te maken met de voordelen die tegen kunnen vallen. Ons stroomnet is niet afgestemd op het sterk gestegen stroomverbruik. Dat komt doordat we minder gas verbruiken en steeds meer stroom. Door een vol stroomnet kan het gebeuren dat je geen stroom terug kunt leveren aan het stroomnet. Dit is een mooi bruggetje naar het tweede nadeel, het salderen dreigt namelijk te vervallen.

Wat houdt het salderen ook alweer in?

Salderen is het terug kunnen leveren van stroom die je niet gebruikt aan het stroomnet. Door het salderen mag je de door jou opgewekte stroom wegstrepen tegen de verbruikte stroom. Als je jaarlijks 1.000 kWh opwekt met je zonnepanelen en 1.500 kWh verbruikt, betaal je maar over 500 kWh aan je energiemaatschappij. Het salderen dreigt te verdwijnen. Vanaf 2025 wordt het salderen mogelijk in stapjes afgebouwd. Als je niet meer terug kunt leveren, verdwijnt op een zonnige dag de opgewekte stroom die je niet zelf verbruikt. Het plan voor het afschaffen van de saldering ligt nog steeds bij de Eerste Kamer om erover te beslissen.

Ook zonder het salderen verdien je zonnepanelen weer terug

Zelfs met de geleidelijke afschaffing van de salderingsregeling kun je de investering nog steeds in 6 jaar weer terugverdienen. Je kunt dus nog steeds een leuk rendement maken door het plaatsen van zonnepanelen. Toch is het begrijpelijk dat huishoudens nog even wachten tot de Eerste Kamer er eindelijk uit is. Het wordt namelijk minder aantrekkelijk zonder de salderingsregeling.

Ga voor andere vormen van verduurzamen

Is jouw huis een energieverslinder? Vaak is het verstandiger om je eerst te concentreren op het isoleren van de woning. Door het isoleren van de vloeren, muren en daken kun je vaak een hoger rendement maken op de geïnvesteerde euro’s. Ga dus niet wachten op politieke beslissingen, en laat uitzoeken waarin je het beste je euro’s kunt investeren.

Gratis Energiebespaarscan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek