Search
Close this search box.

Optimisme op Wall Street in aanloop naar rentebesluit Federal Reserve

Marktontwikkeling en stijging Amerikaanse beurzen

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag met positieve cijfers af. De S&P 500-index kende een stijging van 0,5 procent, eindigend op 4.643,70 punten. Eveneens zag de Dow Jones index een toename van 0,5 procent, afsluitend op 36.577,94 punten. De Nasdaq sloot af met een winst van 0,7 procent, eindigend op 14.533,40 punten. Deze stijgingen komen voorafgaand aan het belangrijke rentebesluit van de Federal Reserve, dat voor woensdagavond gepland staat.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Recente Amerikaanse inflatiecijfers

Belangrijke Amerikaanse inflatiecijfers kwamen dinsdagmiddag uit, als voorloper op het rentebesluit. De consumentenprijzen in de VS stegen in november met 3,1 procent op jaarbasis, een lichte daling ten opzichte van de 3,2 procent van de maand ervoor. De kerninflatie, exclusief de prijzen voor voedsel en energie, bleef stabiel op 4,0 procent, in lijn met de marktverwachtingen.

Vooruitblik Fed besluit

Economen van Fitch Ratings merken op dat deze inflatiecijfers de Federal Reserve extra argumenten geven om tijdens het rentebesluit van woensdag te benadrukken dat het te vroeg is voor renteverlagingen in maart 2024.

ING Economisten en hun verwachtingen rond Fed beleid

Volgens economen van ING zullen de recente inflatiecijfers waarschijnlijk voorkomen dat de Federal Reserve tijdens het aanstaande rentebesluit signalen van versoepeling zal geven. De angst bestaat dat dit de obligatiemarkt zou kunnen stimuleren om de rentetarieven te verlagen, wat eerdere renteverhogingen van de Fed teniet zou doen. ING verwacht dat de Fed zal vasthouden aan een vooruitzicht van slechts 50 basispunten aan versoepelingen in 2024, in tegenstelling tot de 115 basispunten die momenteel door de markt worden ingeprijsd.

Wat zijn de marktverwachtingen rondom renteverlaging Fed

In de afgelopen weken speculeerde de markt steeds meer op een mogelijke eerste renteverlaging door de Fed in maart. Echter, na de recente inflatiecijfers is de kans op een renteverlaging in maart gedaald tot minder dan 50 procent, zoals blijkt uit de actuele FedWatch Tool van CME Group.

Impact op rentetarieven en valutakoersen

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde na het uitkomen van de inflatiecijfers naar 4,20 procent. De euro/dollar handelde net onder de 1,08.

Daling Olieprijzen

De prijs voor een vat WTI-olie daalde dinsdag met bijna 4 procent tot onder de 69 dollar. Volgens energie-analist Robert Yawger van Mizuho wijzen de recente inflatiecijfers en de verminderde verwachtingen van vroege renteverlagingen door de Fed op een mogelijke harde economische landing, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de vraag naar olie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek