Search
Close this search box.

Besparen op gas door een lagere keteltemperatuur

Tot €4.000 besparen tijdens de levensduur van een cv-ketel

Tot €4.000 besparen tijdens de levensduur van een cv-ketel

De cv-ketel is een grootverbruiker van energie, maar je laat jezelf niet verkleumen – zegt mijn moeder altijd. Wat veel mensen niet weten is dat de temperatuur in de cv-ketel verlagen een groot effect kan hebben op het gasverbruik, zonder enorm in te leveren op het comfort.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Temperatuur CV ketel maakt nogal verschil

Het maakt nogal een verschil of je jouw cv-ketel de opdracht geeft om water te verwarmen naar 80 graden of bijvoorbeeld naar 60 graden.

Temperatuur CV ketel bijstellen

Niet eenvoudig te bepalen

Toch is het nog niet zo eenvoudig om te bepalen waar je de temperatuur op moet zetten. Je cv-ketel op 80 graden laten is volgens Milieucentraal.nl in ieder geval niet verstandig in de warmere maanden van het jaar.

Wat is de perfecte temperatuur in de cv-ketel?

De temperatuur ligt meestal tussen 60 en 80 graden. De hoogste temperatuur is aan te raden in zeer koude tijden. De komende maanden 80 graden aanhouden, zorgt voor een beter comfort. Door een hoge temperatuur warmen ruimtes in je huis snel op. In de rest van het jaar kun je de temperatuur verlagen naar 70 graden of zelfs nog 10 graden lager.

Bepalen wat het meest energiezuinig is

Wat het meest energiezuinig is, kun je moeilijk bepalen. Dat hangt namelijk af van de soort verwarmingsinstallatie, het type ketel en de werking van de thermostaat. Zelfs de mate van isolatie van je huis speelt een rol. Samenvattend, je kunt er dus niet zelf eenvoudig achter komen.
 
Gratis Energiebespaarscan

Heb je een HR-ketel?

Een HR-ketel werkt goed op lagere temperaturen van bijvoorbeeld 60 graden. Vooral in huizen die goed geïsoleerd zijn. Zelfs een temperatuur van 50 graden kan al voldoende zijn.

Eenvoudige besparing op gasverbruik

Een Hoogrendementsketel draagt deze naam omdat deze ketels zuiniger zijn dan de traditionele cv-ketels. Het koude water dat terug naar de ketel gaat, wordt voorverwarmd. De meeste huishoudens hebben inmiddels een HR-ketel. Als je deze niet hebt, kan het aanschaffen van een nieuwe ketel de beste bespaartip zijn. De eenvoudigste besparing op gas is de besparing waar de ketel zelf voor zorgt. 
 
Tip: Zet de temperatuur van tapwater nooit onder de 60 graden. Een te lage temperatuur kan namelijk zorgen voor besmetting met legionella.

Een kwestie van proberen en aanpassen

Ik heb de temperatuur in onze cv-ketel verlaagd van 80 graden naar 70 graden. De komende weken is het proberen hoe goed het bevalt. Het is lastig testen, want de temperatuur buiten maakt ook al een groot verschil. Ook is het niet vast te stellen wat het aan besparing heeft opgeleverd dat ik de temperatuur verlaagd heb.

Besparen met verlaagde CV temperatuur

Door een lagere temperatuur kun je duizenden euro’s besparen

Volgens de Consumentenbond kan een lagere temperatuur in de ketel een besparing geven van €2.500 tot € .000 over de levensduur van je cv-ketel. Het is een grotere besparing dan je ketel op de eco-stand zetten. Door de ketel op 80 graden te zetten, verbruik je 10% te veel energie.

Het verlagen van de temperatuur is in ieder geval het proberen waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek