Search
Close this search box.

Extra kosten voor huizenkoper

Notariskeuze en kosten in voordeel verkoper

Wie een huis koopt en een hypotheek nodig heeft, zal als huizenkoper diverse kosten moeten betalen. Deze kosten zijn afhankelijk van de soort hypotheek en de leeftijd van de huizenbezitters.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kosten bij het kopen van een huis

Even een rijtje van kosten waarmee een huizenkoper te maken krijgt:

 • 2% overdrachtsbelasting van de koopsom (personen ouder dan 35 jaar)
 • NHG kosten 0,6% van het hypotheekbedrag
 • Aankopende makelaar
 • Notariskosten (hypotheekakte en leveringsakte)
 • Advieskosten (afsluiten van de hypotheek)
 • Taxatiekosten
 • Bouwkundig rapport
 • Bankgarantie
 • Verlengingsprovisie (kosten voor het verlengen van het renteaanbod)

Vragen? Stel ze vrijblijvend aan onze hypotheekadviseur!

Als daadwerkelijk al deze bovenstaande kosten worden gemaakt, dan mag er een zeer leuk bedrag worden afgetikt voor de huizenbezitters.

Extra kosten door verkoper/notaris

Het verhaal wordt nog leuker, want ook de verkopers doen nog een duit in het zakje. Zij kunnen de kopers dwingen een notaris te nemen die betaalbaar is en niet te ver weg. Hieronder de tekst die steeds vaker in de koopakte staat:

Notariskeuze en kosten
Zijn de kosten voor deze doorhaling hoger dan € 400,- inclusief BTW dan wordt het meerdere bij de koper in rekening gebracht.
Indien de koper een notaris kiest buiten een straal van 20 kilometer van de verkochte onroerende zaak dan zijn de eventuele kosten die de notaris berekent voor een eventuele verkoopvolmacht ten behoeve van de verkoper voor rekening van de koper.

Toch leuk verzonnen het bovenstaande. De hypotheek van de verkopers moet worden doorgehaald (de inschrijving). Echter: als de notaris hiervoor meer dan 400 euro rekent dan mag u als koper van de woning het meerdere gaan betalen voor de verkopers!

Uit dit alles blijkt maar weer eens dat kopers totaal niets te vertellen hebben bij de aankoop van een woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

 1. Jos,

  Dit is beetje onzin verhaal wat je zegt. De koper kiest de notaris en de koper betaalt dan ook de notariskosten.

  De verkoper moet uiteraard vrij van hypotheken en beslagen leveren. Zit er een hypotheek op dan moet deze worden doorgehaald. De notaris vraagt de aflossingsnota op bij de bank en regelt de aflossing zodat verkoper vrij van hypotheek kan leveren. De koper geeft een volmacht in de akte van levering om de hypotheekakte die er op zit, door te halen.

  Dat de notaris kosten in rekening brengt is normaal. Dat die kosten voor rekening zijn van de verkoper bij zo’n doorhaling, is ook normaal. Wat niet normaal is, is dat notarissen soms heel veel kosten rekenen voor zo’n doorhaling. Soms zelfs zo veel dat de kosten van de doorhaling hoger zijn dan de kosten die de notaris rekent voor de akte van levering.

  Een dergelijke bepaling om te voorkomen dat de notaris te hoge kosten voor een doorhaling rekent, is niet vreemd.
  Bedenk ook dat een notaris wel 14 doorhalingen in een royementsakte zet die intern wordt gepasseerd (want volmacht van de verkopers voor doorhaling).

  Een notaris die bijvoorbeeld lage kosten voor de akte van levering rekent, om zo de opdracht binnen te halen en de korting bijvoorbeeld wil terughalen bij de verkoper door te hoge kosten voor de doorhaling te rekenen, wordt op deze wijze gedwongen een normaal tarief te rekenen voor de doorhaling. Dat lijkt me goed.

  Ik vind het dus best een goede clausule.

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek