Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 12 juli 2017, 10:53 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #hypotheek

Gisteren had ik een taxateur over de vloer. Niet voor de eerste keer in de afgelopen tijd, en dat blijf ik van de gekke vinden. Taxaties zijn toch onafhankelijke waardeoordelen? Waarom moet hetzelfde huis dan twee keer getaxeerd worden binnen een tijdsbestek van zes weken?

Taxatie te verkopen woning

De eerdere taxatie moest van mijn eigen bank. We hebben een andere woning gekocht en hebben daarvoor géén overbruggingskrediet nodig. Mijn inschatting dat de waardebepaling van de verkopend makelaar dan wel genoeg zou zijn bleek niet te kloppen... er was nog geen koper, dus er moest een taxatierapport komen. Ik vond het onzin maar daar heeft de bank dan echt geen boodschap aan.

Koper heeft taxatierapport nodig

Inmiddels hebben we wel een koper. De koopakte is getekend, de koper is bezig met zijn hypotheek. Daarbij heeft hij natuurlijk een taxatierapport nodig. Een logische gedachte is dan: we hebben een recent taxatierapport van ons huis - die kun je vast wel gebruiken. Ik heb het niet eens voorgesteld omdat ik wéét dat banken daar niet mee akkoord gaan. Ook dat vind ik weer onzin.

Onafhankelijke taxatie

Een taxateur moet aan allerlei eisen voldoen. Onafhankelijk taxeren enzo, hartstikke logisch. De bank moet er immers op kunnen vertrouwen dat de verkoopwaarde die hij afgeeft overeenkomt met de werkelijkheid. Als dat goed is afgetimmerd, dan zou een taxatierapport waarvoor ik de opdrachtgever ben toch net zo goed moeten zijn als een taxatierapport waarvoor de koper opdracht geeft? Het zou toch niet uit moeten maken in de uitkomst?

Wassen neus?

En dan nog even... die taxateur komt langs en loopt even vluchtig door je huis. Klikt wat foto's en babbelt ondertussen heel gezellig. Stelt misschien twee vragen en dat was het. Dan vraag ik me oprecht af wat de toegevoegde waarde van het bezoek is. Met de verkoopbrochure op Funda wist je dit ook allemaal. Natuurlijk, dat kan nep zijn - dus er moet gecontroleerd worden of dat huis er werkelijk nog wel staat. Is even voorbij rijden daarvoor niet voldoende dan? Het lijkt een beetje een wassen neus zo.

Taxatietarieven

Overigens kan ik dat de taxateur niet kwalijk nemen. Die moet komen opdraven en een rapport maken maar krijgt daar nou niet bepaald heel veel geld voor. Voor zo'n € 300 à € 400 heb je al een gevalideerd taxatierapport. Inclusief btw. Die taxatie-opdrachten lopen vaak via 'verzamelbureaus' die ook geld inhouden, dus hoeveel zal de taxateur er werkelijk voor krijgen? Op de nota van mijn taxatie zie ik een 'honorarium' ex btw van € 182,50. Nu kan ik niet goed inschatten hoeveel tijd er nodig is om dat rapport op te stellen, maar kan me wel voorstellen dat een taxateur voor zulke taxatietarieven niet heel veel tijd kan besteden aan het werkelijk bekijken van het huis.

Dus. Door de eisen van de banken moet er veel vaker getaxeerd worden dan in mijn ogen noodzakelijk is. Tegelijk zijn die taxaties een soort van wassen neus - wat gezien de tarieven niet gek is. Ik noem het maar een wassen taxatie-tornado. Volgens mij moet dit anders kunnen!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.