Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 12 juli 2017, 12:24 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek

Duurzaam wonen wordt steeds sterker gestimuleerd door de overheid. Je mag meer lenen voor een zuinig huis. Ook zijn er banken die speciale Groene hypotheken verstrekken met een lagere hypotheekrente. Dat maakt het oversluiten van je hypotheek misschien wel interessant.

Duurzaam wonen: energielabels en EPC-waarde

Duurzaam wonen – er wordt steeds meer aandacht aan besteed. Huizen hebben een energielabel – bij verkoop is dat verplicht. Het beste label is A en er zijn steeds meer woningen die al zo energiezuinig zijn. Daarom wordt daarnaast gewerkt met een EPC – Energie Prestatie Coëfficiënt. De EPC-waarde in 1990 is gesteld op 1,0. Inmiddels geldt voor nieuwbouwwoningen een overheidseis van maximaal 0,4 voor de EPC-waarde. 

Energiebesparende maatregelen bestaande woning

Ook een oudere woning kunt u duurzamer maken. Bijvoorbeeld door het plaatsen zonnepanelen, het verbeteren van de isolatie en een energiezuinig verwarmingssysteem. Nu zijn die energiebesparende maatregelen behoorlijk kostbaar. Gelukkig stimuleert de overheid de investering erin met verschillende subsidies. Deze regelingen zijn populair: het budget voor eigenaar-bewoners is inmiddels al op. Voor Verenigingen van Eigenaren is er nog wel budget beschikbaar. Wil je iets op dit gebied gaan doen? Houd dan goed de berichtgeving van de overheid in de gaten!

Rentekorting op je hypotheek

Investeren in duurzaam wonen kan ook interessant zijn als er geen subsidie voor te krijgen is. Een duurzaam huis kan je namelijk een rentekorting voor je hypotheek opleveren. Kleine kans dat dit bij jouw huidige hypotheek het geval is, dus als je daarvan gebruik wilt maken moet je waarschijnlijk overstappen.

Ruimere hypotheek voor duurzame woning

Voor een duurzame woning mag je meer lenen. De maximale hypotheek voor de hypotheekrenteaftrek loopt tot 106% van de woningwaarde, terwijl dat anders 101% is. Zo kun je dus een deel van je investering in energiebesparende maatregelen meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Overigens zijn er ook andere mogelijkheden om geld te lenen voor energiebesparing.

Oversluiten voor duurzamer wonen

Rentekorting, ruimere hypotheek... als je aan de slag gaat met duurzamer wonen kan het bijzonder interessant zijn om na te denken over het oversluiten van je hypotheek. Het totale geldplaatje kan een behoorlijk financieel voordeel laten zien: lagere hypotheekrente, lagere maandlast, lagere energierekening én goed voor het milieu!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.