Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 19 juli 2017, 10:17 - Anneke Ranzato-Versloot
#belasting

Fascinerende koppen op DFT de laatste dagen. Nou ja, het blijft natuurlijk Telegraaf, dus verrassend is het niet. En het werkt, want ik wordt er wel door getriggerd om de artikelen te lezen. De twee die me vandaag opvielen waren twee taks-artikelen: een tuintegeltaks en een tampontaks.

Tuintegeltaks in Altena

Altena... het zegt mij niets maar blijkt een nieuwe fusiegemeente te zijn ten oosten van de Biesbosch. Die is pas een feit per 2019, maar de politiek roert zich nu al. Zo zegt een wethouder van één van de drie te fuseren gemeenten dat er weleens een belasting zou kunnen komen voor mensen die hun tuin volledig betegeld hebben. Laat het aan de Telegraaf over om daar een mooie naam voor te verzinnen: de tuintegeltaks. Commotie alom natuurlijk - getuige de reacties onder het artikel.

Zit er misschien wat in? Ik ben ook van de onderhoudsvrije tuin hoor, eerlijk is eerlijk. Maar als dat er inderdaad voor zorgt dat de overlast van heftige hoosbuiten groter is... tja. Dan kan er wel wat in zitten, maar ik zie wel haakjes en oogjes hoor. Want hoe zit het met 'grotendeels betegeld' in plaats van volledig? Waar ligt dan de grens voor de tuintegeltaks. Ik denk dat het nogal bewerkelijk gaat worden...

Tampontaks omlaag in België

Ach en tampontaks? Betalen ze in België dan een speciale belasting over tampons? In verband met verstoppingen in het riool bij het door het toilet spoelen van die dingen ofzo? Welnee! Het gaat hier gewoon over btw. Kennelijk worden tampons beschouwd als luxeproduct met een btw van 21%. Wat de Belgische Consumentenbond (Test-Aankoop) nu roept is dat een tampon als basisproduct moet worden gekenmerkt, omdat het een product is 'dat verband houdt met het natuurlijk functionele van het vrouwelijk lichaam'. 

Wat kan ik zeggen? Het lijkt me dat het niet alleen over tampons gaat, maar tampontaks klinkt nu eenmaal leuker dan maandverbandtaks. En ja, er zit natuurlijk wel wat in. Alleen om er nou nieuws van te maken in Nederland? Dat gooi ik maar even op komkommertijd.

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.