Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: woensdag 18 mei 2011 om 15:48
Zo! Dat vind ik een pittige uitkomst. Uit onderzoek van Achmea blijkt dat 61% van de Nederlanders vindt, dat ‘wie niet werkt, en dat wel kan, later geen recht heeft op AOW’. Voor de huurtoeslag en de zorgtoeslag is dat met 70% nog sterker. Bovendien vindt 46% dat de AOW mede afhankelijk gemaakt zou moeten worden van het inkomen. AOW is nu een recht dat je opbouwt voor ieder jaar dat je (legaal) in Nederland woont. Werken of niet werken, al dan niet de Nederlandse nationaliteit, dat maakt niet uit. Het grappige is, dat veel mensen denken dat AOW gebonden is aan werken. Ik beoordeel huiswerk voor een cursus budgetcoach, en zelfs die cursisten schrijven dat weleens op. Al kan dat natuurlijk aan het niveau van de cursisten liggen… Anyway, ik ben dan wel benieuwd hoe die 61% denkt over de AOW voor een huisvrouw. En hoe ze dat dan zien ten opzichte van parttimers? En de werklozen die zich suf solliciteren maar niet aan de bak komen? Even verder denkend – en wat dan met die mensen die volgens dat plan geen AOW krijgen? Krijgen die dan nog wel bijstand, of zit dat er ook niet in? Eigenlijk kun je – als je AOW gaat koppelen aan werken – net zo goed de AOW afschaffen en het geld dat nu opgaat aan AOW premie in de pensioenvoorzieningen stoppen. Er is dan immers geen sprake meer van een sociale verzekering. Ik ben er zeker vóór om werken te stimuleren. Word zelf ook niet blij van mensen die niet werken, terwijl ze dat wel zouden kunnen, en ondertussen een uitkering trekken zonder veel te doen om een nieuwe baan te vinden. Maar om nou te zeggen dat iedereen die niet werkt maar dat wel kan geen recht zou moeten hebben op AOW, gaat me wat te ver. En kennelijk ben ik in de minderheid!

Aangemaakt door Annet Bijsterbosch op 31-10-2016 16:22

In uw tekst staat dathet je recht op aow hebt of je werkt of niet.in onderstaand artikel vandaag van nos lees ik dat elk jaar dat je eerder stopt met werken je 8% kost! Wat is nu waarheid? : Aow_leeftijd in 2022 verder omhoog - http://nos.nl/l/2140590

Aangemaakt door Piet op 31-10-2016 16:40

Zo dat is nog eens een oude koe... Ik denk dat u nog even goed moet lezen en graag opletten op verschil tussen AOW en pensioen. Tipje van de sluier: bij latere AOW kun je kiezen om pensioen eerder in te laten gaan. Dit geld dus alleen voor de mensen die pensioen hebben (en dat hebben mensen die niet gewerkt hebben doorgaans niet)

Aangemaakt door Lucie Faber op 07-03-2013 02:09

De aow zou op termijn afgeschaft kunnen worden. Iedereen bouwt pensioen op, dmv pensioenpremies betalen of levensverzekeringen oid. kopen of sparen. Na stoppen met werken ontvangt iemand pensioen. Is dat te laag, en is er niet meer dan vijf à tienduizend spaargeld dan vult de overheid het aan tot een afgesproken minimum, iets tussen bijstand en aow in, dat is verder politiek. Ook zal de politiek moeten bespreken hoe de pensioenfondsen ingericht moeten gaan worden. Niet eenvoudig maar veel transparanter. Wat franchise is begrijpen de meeste Nederlanders niet. En ook niet dat iemand die niet of nauwelijks gewerkt heeft aow ontvangt. In 50 jaar is veel veranderd.lica

Aangemaakt door jan van gangelen op 13-02-2013 02:04

Wie vallen er precies onder mensen die niet werken maar het wel kunnen? Gr, Jan

Aangemaakt door jansje op 11-08-2012 12:05

AOW en pensioen zijn 2 verschillende stromen van geld.Voor pensioen kun je sparen via je werkgever en AOW is een sociale verzekering voor iedere nederlander boven de AOW leeftijd,maar die vaak pensioenleeftijd wordt genoemd. Ook ik heb 40 jaar in de ouderenzorg gewerkt vrijwel full-time zonder veel verzuim mag ik er wel bij zeggen, maw niet veel van uitkeringen gebruik hoeven maken.Zou dan ook best met m'n 60e met pensioen willen en mijn stokje aan jongeren willen geven zodat die en kunnen werken en premie kunnen betalen voor onze generatie.Wat wij ook gedaan hebben voor onze generatie,omdat de wet AOW er pas vanaf 1956 is.Het is echter financieel niet slim om te stoppen met 60. Dus dan doorwerken tot 66e?Dan heb je een leuk pensioen opgebouwd en dan. Wellicht is dan de AOW gerelateerd aan je pensioeninkomen en wordt je daar weer op gekort.En dat terwijl ik dan ondertussen wel 51 jaar AOW premie heb betaald.Allemaal erg onzeker voor deze leeftijdgroep.

Aangemaakt door joke p op 13-06-2011 15:52

Ik snap het nog steeds niet helemaal, werken tot je 65, 66, of 67 ste jaar en dan volledige AOW ontvangen. Als je, omdat het werk je te zwaar wordt (40 jaar in de zorg als nachtdienst), een paar jaar eerder wil stoppen met werken wordt je gekort op je AOW...tot zover begrijp ik het nog...maar, als iemand zijn hele leven niet heeft gewerkt, dus ook niet eerder stopt met werken, krijgt die dan zijn voledige AOW??? Alle respect voor huisvrouwen (ben ik ook) en vrijwilligers (ben ik ook) maar dat is dan toch wel erg krom...of zie ik dat niet goed!!???

Aangemaakt door duikertje op 29-05-2011 20:32

Peer dit gaat over AOW. Dat is de basis voorziening op een minimum nivo. Mensen die betaald werk hebben bouwen ook allemaal pensioen op. En dat is wat anders dan AOW.

Aangemaakt door Hans op 18-05-2011 21:19

Wat mij betreft zit hem de crux in het zinnetje "en dat wel kan". Mensen die niet kunnen werken moet je ondersteunen. Mensen die dat wel kunnen maar er voor kiezen om dat niet te doen moeten dat zelf weten, maar moet je vanuit de gezamenlijke pot (wat de schatskist tenslotte is) wat mij betreft niets "schenken". Het wordt hoog tijd dat er zo veel mogelijk mensen die kunnen werken dat ook gaan doen. Dat geldt trouwens ook voor mensen die bewust deeltijd werken. Prima dat ze dat doen hoor, maar ik zie geen enkele reden dat mensen die bewust deeltijd werken (terwijl ze voltijd kunnen werken) meer recht hebben op allerlei bijdragen dan mensen die wel voltijd werken. Dus ik kan me helemaal vinden in dit onderzoek. H

Aangemaakt door duikertje op 29-05-2011 09:11

En wat te doen met mensen die wel werken, maar hiervoor niets betaald krijgen. Ik doel op huisvrouwen/mannen, vrijwilligerswerk en zo. Zouden deze mensen dan geen AOW moeten krijgen? ze dragen toch wel hun steentje bij aan de maatschappij.

Aangemaakt door Peer op 29-05-2011 12:16

Eigenlijk vind ik dat ook hoor. Als je alleen naar geld kijkt is het niet eerlijk omdat heel veel mensen een niet betaalde job doen en daarmee bijdragen aan de maatschappij. Maar er moet dan wel iets gebeuren hoor want over 10 jaar is het allemaal niet meer te betalen dat blijkt uit ieder onderzoek maar weer. De vraag is dus volgens mij niet meer of het eerlijk is maar welke maatregelen genomen kunnen worden om het pensioen betaalbaar te houden. Dus eigenlijk de vraag wat het minst oneerlijk is. En dan vind ik wel dat mensen die gewerkt hebben en daarmee jarenlang geld gestort hebben in de staatskist er meer recht op hebben dan mensen die geen betaald werk hebben gehad. Hoe lastig dit ook is.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.