Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
Gepubliceerd op: 30-9-2011 om 19:20
Zojuist samen met HomeFinance een interessant onderzoek over de bepaling van de toetsrente afgerond. Regelmatig blijf ik mij verbazen bij gedetailleerde deelonderzoeken hoeveel zaken in onze branche nog niet transparant ingericht zijn of waarbij enig toezicht van de AFM ontbreekt. Dit is natuurlijk de reden waarom ik nog steeds mijn columns en blogberichten kan schrijven.

In dit geval een onderzoek naar de toetsrente. Er blijkt gewoon dat de banken zelf de hoogte kunnen bepalen. De bepalingsmethodiek is zeer summier in de gedragscode opgenomen en geeft de banken de ruimte en vrijheid om zelf te bepalen wat zij willen. Deze onbeperkte vrijheid tegenover het niet nemen vaneen bepaalde verantwoordelijkheid heeft er voor gezorgd dat er in de afgelopen jaren een negatief beeld is ontstaan naar de banken toe. Eigen schuld dikke bult is hier zeker aan de orde.

De toetsrente die bepaald wordt door de banken is mede afhankelijk van een bepaalde toeslag. In 2007 was deze toeslag 1% bovenop de rente van de 10-jarige staatsleningen. Niemand weet trouwens exact waarom die opslag nodig is en hoe deze bepaald wordt en wat de factoren zijn die een dergelijke opslag noodzakelijk maken. Uit eerdere vragen is alleen gebleken dat er sprake is van een gestegen liquiditeitsopslag?

Ik plaats even wat vraagtekens bij een Gestegen liquiditeitsopslag en wat bedoelen zij daar precies mee? Verwachten de banken soms dat de problemen die ze zelf ondervinden om onderling geld uit te lenen, erger worden? Of verwachten de banken dat de kortlopende hypotheekrentes gaan oplopen en houden ze daar rekening mee? Ik snap het in ieder geval niet, dus ik verwacht de gemiddelde klant ook niet. Ik zie in ieder geval de hypotheekrentes, kort en lang, vanaf juni alleen maar dalen, maar bij de banken stijgt er blijkbaar iets?

Het vervelende neveneffect van deze hogere opslagen is dat ook dit de maximale hypotheek ernstig kan belemmeren. Dit heeft natuurlijk ook weer gevolgen voor de huizenmarkt die toch al helemaal op slot zit.

Het wordt daarom tijd dat de banken hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Het is tijd voor daden en niet meer voor woorden. Hierbij is transparantie heel erg belangrijk in plaats van het “uitkleden” van de klant door een te hoge rente in rekening te brengen. Zolang er niet wordt uitgelegd hoe de rente die in rekening wordt gebracht tot stand is gekomen, zullen de banken hun imago niet kunnen verbeteren. Ik ben zeer benieuwd naar hun reactie / berekening?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.