dinsdag 28 februari 2012, 14:46 - Jos Koets
Wie een andere woning wilt kopen, doet er verstandig aan om zijn eigen koopwoning eerst te verkopen. Een paar jaar geleden was deze werkwijze niet aan de orde. Veel mensen kochten eerst een andere woning terwijl hun “oude” woning nog niet verkocht was. Veel banken vonden het niet erg dat mensen twee koopwoningen hadden en waren dan ook niet streng. De crisis laat de andere kant van de medaille zien. Het aantal banken die nog een hypotheek verstrekken op de nieuwe koopwoning terwijl de oude woning nog niet is verkocht, is op 1 hand te tellen. Bovendien zijn de eisen betreffende eigen middelen en een overbruggingshypotheek veel strenger geworden.

Bij een overbruggingshypotheek wordt de overwaarde van de te koop staande woning gedeeltelijk meegenomen. Een voorbeeld ter verduidelijking:
Vrije verkoopwaarde te koop staande woning€ 200.000
Waarde woning voor overbruggingshypotheek€ 170.000
Lopende hypotheek op te koop staande woning€ 100.000
Maximale overbruggingshypotheek€ 70.000

In dit voorbeeld hanteert de bank 85% van de vrije verkoopwaarde. De woning moet dus voor minimaal € 170.000 worden verkocht als de klant gebruik maakt van de maximale overbruggingshypotheek van € 70.000. Nogmaals dit is een fictief voorbeeld. Er zijn veel banken die pas een overbruggingshypotheek verstrekken als de oude woning daadwerkelijk is verkocht. Vooral in deze crisistijd is dit terecht, want er kleven aardig wat nadelen aan een overbruggingshypotheek. De tijdsduur van de overbruggingshypotheek is meestal 24 maanden. Na twee jaar komt de bank bij de klant aantikken. Is de woning nog niet verkocht dan heeft de klant een groot probleem. Bovendien blijft het “gokken” over de verkoopprijs van de woning. Het is heel goed mogelijk dat de woning flink in waarde daalt, waardoor de verkoopprijs van € 170.000 niet mogelijk is.

Dat banken verwachten dat woningen langer te koop staan, blijkt uit een mail van Obvion. Bij hun is het mogelijk om nog twee koopwoningen te hebben. Een klant moet echter wel aantonen dat hij / zij de maandlasten van beide hypotheken voor een bepaalde periode kan betalen. Deze bepaalde periode heeft Obvion nu terecht verhoogd naar 18 maanden (was 9 maanden). Het vrij beschikbare vermogen moet voldoende zijn om gedurende 18 maanden:
  • 70% van de bruto rentelasten per maand van de te koop staande woning, en
  • 70% van de bruto rentelasten per maand van een eventueel afgesloten overbruggingskrediet te dragen

Ik vind het terecht dat banken dit strenger beoordelen. De huizenmarkt zit op slot en ik verwacht de komende tijd daar geen verandering in. De kans is zeer groot dat de huizenprijzen nog flink gaan dalen.
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.