Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: woensdag 29 februari 2012 om 13:52
Het is toch maar een lastig iets: vertrouwen. De hele financiële dienstverlening is erop gebouwd, terwijl aan alle kanten blijkt en is gebleken dat dit vertrouwen vaak beschaamd wordt. Ik ben daarom altijd fan van cijfers. Van heldere onderbouwing, zodat aan te tonen is dat iets wel of niet waar is. Dat het niet alleen gaat om het vertrouwen dat je opwekt met je mooie blauwe ogen of vriendelijke glimlach.

Cijfers dus. Lekker duidelijk, onomstotelijk, niet aan te tornen. Vooral als die cijfers worden geleverd door onafhankelijke instanties, die er geen belang bij hebben om de cijfers in hun eigen voordeel te manipuleren. Want helaas gebeurt dat maar al te vaak. Zo’n onafhankelijke instantie is het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Onafhankelijker komt het niet, wat het CBS zegt kun je wel als waar aannemen. Of toch niet….

Vorige week maakte het CBS een schandalige blunder. Het ging over de leencijfers , die op woensdag werden gepresenteerd. Het statistisch bureau is dan altijd zo vriendelijk om de cijfers ook even voor ons te interpreteren. Wel zo handig, dat scheelt de dames en heren journalisten veel tijd. En dus worden de conclusies van het CBS klakkeloos overgenomen: Nederlanders lenen meer en vooral duurder. Er blijkt alleen niets van waar. Foutje van het CBS: de gewone betalingen met creditcards waren meegerekend bij de schulden. Onzinnig natuurlijk – als je de creditcarduitgaven aan het eind van de maand gewoon laat afboeken van je betaalrekening is er geen sprake van lenen. Als je dat uitfiltert – ontdekte de Volkskrant - lenen Nederlanders helemáál niet meer!. Het CBS heeft haar eigen bericht daarop snel teruggetrokken, maar het kwaad was al geschied. Want het eerste bericht werd geplaatst door zo ongeveer alle denkbare media. De werkelijkheid werd vooral door kleine websites gemeld.

Fascinerend. Slecht nieuws over meer lenen en hogere schulden is kennelijk interessanter voor de kranten om te plaatsen. Of zou het komen doordat daarover een kant en klaar te plaatsen persbericht was aangeleverd? In ieder geval geeft het nog meer twijfel over wie en wat je kunt vertrouwen….

Aangemaakt door Rob op 29-02-2012 18:55

Foutje, bedankt. Kan toch voorkomen dit. Waarschijnlijk een stagiair die nog niet weet hoe het werkt.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.