Anneke Ranzato-Versloot

Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
Gepubliceerd op: 8-3-2012 om 16:26
Nieuwsberichten over wonen gaan meestal over de eigen woning. Hypotheekrente, de fiscale aftrek daarvan, de overdrachtsbelasting, het lang te koop staan van huizen… de vastgelopen woningmarkt. Nu bestaat de woningmarkt natuurlijk niet alleen uit koopwoningen. Hele volksstammen huren, en zijn daar in de huidige situatie waarschijnlijk alleen maar heel blij mee. Als huurder ben je immers veel flexibeler, zit je niet met het probleem van een te verkopen woning als je ergens anders heen wilt.

Nieuwtjes over het onderwerp hypotheken, die vermijd ik hier op HomeFinance. Niet omdat ik hypotheken niet interessant vind (ik blog er elders ook over) maar omdat het ruimschoots wordt afgedekt door mijn collega Jos Koets. Nu staan echter ook huurders in de schijnwerpers. En waarom? Door de ‘gluurverhoging’!

Typefoutje? Bedoel ik niet huurverhoging? Nee, ik bedoel gluurverhoging. Een term die ingevoerd is door de Woonbond, de belangenvereniging van huurders. Wat is er aan de hand? Minister Spies heeft een wetsvoorstel ingediend, om verhuurders de mogelijkheid te geven de huur van veel verdienende huurders (meer dan € 43.000 als gezinsinkomen) extra te verhogen, dus meer dan de standaard maximale huurverhoging. Extra 5% erbij. Met als doel om het zogeheten scheefwonen tegen te gaan. Je weet wel: de ruim verdienende buurman die nog steeds in zijn spotgoedkope sociale huurwoning zit. Dat is niet de bedoeling van sociale huur, alleen kunnen ze die mensen er niet zomaar uitzetten.

Een eerdere maatregel op dit vlak is dat degenen met een inkomen van meer dan € 33.000 geen nieuw huurcontract meer voor een sociale huurwoning kunnen krijgen. Een neveneffect van die maatregel is dat huurders met deze inkomens gewoon lekker blijven zitten waar ze zitten. Dus moet er iets met die bestaande huurders gebeuren. Het plan is dus die extra huurverhoging. Daar is de Woonbond het op zich al niet mee eens natuurlijk, maar de pijlen worden nu gericht op het ‘gluren’. Want het wetsvoorstel geeft verhuurders de mogelijkheid om bij de Belastingdienst na te gaan of er in een huishouden sprake is van een gezamenlijk inkomen van meer dan € 43.000 of niet. En terwijl de wet nog niet eens is goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer, krijgen de verhuurders wel al vrolijk die gegevens van de fiscus. De Woonbond is tegen, en ook het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is het hier niet mee eens. Dus wordt er nu vooral gestreden met als speerpunt de privacy. Het CBP heeft het er al helemaal druk mee.

En ik….zit natuurlijk weer een beetje in dubio. Ben het er wel mee eens dat het scheefhuren moet worden aangepakt. Sociale huur, daar moet geld bij, en dat is prima voor de mensen die het nodig hebben. Maar wie voldoende verdient om zelf de volledige lasten van een dak boven het hoofd te betalen moet dat ook doen. Ze zouden natuurlijk ook kunnen zeggen dat mensen hun belastingaanslag zelf moeten aanleveren, in plaats van opvragen bij de fiscus. Alhoewel….er zijn vast veel huurders die helemaal geen aangifte hoeven te doen en dus ook geen aanslag krijgen. Dus hoe moeten ze anders aan de gegevens komen? Vragen of ze een formuliertje invullen….en hoe controleer je dan of de opgegeven cijfertjes kloppen?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.