Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: donderdag 29 maart 2012 om 10:42
Eerder deze week schreef ik voor een opdrachtgever een informatief stukje over het doorlopend krediet. Gewoon, het op een rij zetten van de kenmerken in een artikeltje. Ik merkte daarbij dat ik in mijn tijd als adviseur bij de toenmalige VSB Bank nogal ‘geïmpregneerd’ ben van de voordelen van het doorlopend krediet. De flexibiliteit vooral. Dat je kunt opnemen en aflossen op de manier die jij wilt, handig!

Dat ik dat aspect van het doorlopend krediet vooraan heb staan in mijn hoofd is niet gek. Ik ben dol op flexibiliteit. Niet voor niets ben ik superblij met mijn freelancers bestaan, waarmee ik mijn leven heel flexibel kan inrichten. Niet voor niets aarzel ik over het vastzetten van spaargeld voor een langere periode. Ik ben dan bang dat ik een stukje vrijheid opgeef.

Als ik in die tijd zag dat mensen de limiet op hun betaalrekening eigenlijk iedere maand vol gebruikten, gaf ik ze aan dat een doorlopend krediet goedkoper was. De rente is dan immers een stuk lager dan bij roodstaan op de betaalrekening. Daar is op zich niets tegenin te brengen. Dan stelde ik wel voor om de limiet van de betaalrekening af te halen, om te voorkomen dat er dubbel krediet gebruikt werd.

Maar tijden veranderen, ik ben natuurlijk ouder en wijzer geworden sindsdien. Bovendien zie ik nu ook veel beter de gevaren van zo’n flexibel krediet. Je moet er alleen aan beginnen als je bestand bent tegen de verleiding om het beschikbare geld uit te geven. Het is voor een bank erg prettig als een klant met een doorlopend krediet steeds weer opnieuw bedragen opneemt. Dat levert lekker rente-inkomsten op, ja toch? Gevolg is wel dat jij als klant niet van het krediet afkomt. En er doorlopend rente over blijft betalen.

Nu zeg ik nog steeds tegen mijn klanten dat ze de limiet op hun betaalrekening beter kunnen vervangen door een lening. Om vervolgens de mogelijkheid om rood te staan te laten blokkeren. Alleen moet die lening dan geen doorlopend krediet zijn, want dan zal dat tot in de lengte der dagen volledig gebruikt worden. Neem dan een persoonlijke lening, dan wordt er echt afgelost en werk je toe naar een situatie zonder schulden.

Misschien zouden geldverstrekkers bij het afsluiten van een doorlopend krediet een soort van persoonlijkheidstest moeten afnemen. Om na te gaan in hoeverre de klant bestand is tegen financiële verleidingen. Kan hij lastig omgaan met het feit dat er geld beschikbaar is? Heeft hij de neiging om dat steeds voor onnodige uitgaven op te nemen? Dan géén doorlopend krediet!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.