woensdag 6 juni 2012, 15:18 - Anneke Ranzato-Versloot
In de nieuwste nieuwsbrief van Van Spaarbank Veranderen vragen Rob en Roland zich af of het aloude dakpannensysteem door de spaarbanken vervangen is door lokrentes. Het gaat hier niet om een wijd verbreid fenomeen maar om de constatering dat specifiek Delta Lloyd en OHRA – behorend tot hetzelfde concern – klanten hebben gelokt met een tijdelijk relatief hoge spaarrente.

Ze kwamen uit het niets en wilden spaarklanten werven. Hoe moet je dat doen? Nou ja… met het enige middel dat daarvoor werkt: een hoge spaarrente. Dat wekt dan de verwachting dat zo’n bank standaard in de top van de hoogste rentes zal meedraaien. Nu blijkt dat achteraf niet het geval: de hoge introductierentes op de spaarrekeningen van Delta Lloyd en OHRA zijn – voor velen ongemerkt – in stapjes flink verlaagd. Naar een niveau dat nu zéker niet meer bij de beste rentes hoort.

Is dat schandalig van deze twee verzekeraars (en andere spaarbanken die zich er in mindere mate ook schuldig aan maakten)? Tja… het is maar hoe je ernaar kijkt. Als je te maken hebt met een variabele rente, zoals bij vrij opvraagbaar spaargeld, weet je dat die rente op ieder moment aangepast kan worden. Zolang een bank niet met helder systeem werkt zoals LeasePlan Bank (Euribor met opslag die per kwartaal bepaald wordt) kunnen ze daarin vrij hun gang gaan.

Dan kun je boos worden en het schandalig vinden dat banken op die manier klanten lokken en vervolgens hun rente verlagen. Of je kunt de rente zelf goed in de gaten houden en je geld er weghalen als het verschil te groot wordt. Het is jouw eigen geld, jouw eigen rente, jouw eigen verantwoordelijkheid. Moet je alleen wel zorgen dat je bijhoudt wat er met de spaarrente gebeurt. Gelukkig is dat heel gemakkelijk met Mijn Spaarrente!
Anneke Ranzato-Versloot
Anneke Ranzato-Versloot Contentmanager HomeFinance

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.