Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
Gepubliceerd op: 10-7-2012 om 15:11
Het is niet lachen in Nederland. De zon schijnt vandaag (tenminste hier) dan wel, en aan de buitenkant zie je het niet. Je hoort er ook weinig over. Toch hebben steeds meer mensen flinke geldzorgen. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) kwam gisteren weer eens met cijfers waar niemand vrolijk van wordt. Ze verwachten dat eind dit jaar 720.000 mensen een betalingsachterstand hebben op hun uitstaande lening(en). Dit is 8% van de mensen die een lening hebben.

De geregistreerde achterstanden (coderingen) zijn natuurlijk maar het topje van de ijsberg van geldzorgen. Het gaat bij het BKR immers alleen nog maar om uitstaande leningen. Huurachterstanden, achterstanden op hypotheken (minder dan drie maanden), belastingschulden, achterstanden bij de energieleverancier en zorgverzekeraar… ze staan daar allemaal niet bij.

Volgens het AD gaat er dit jaar een proef van start met een landelijk systeem voor de registratie van betalingsachterstanden. Hebben ze het over het LIS, waar al járen en járen over gesproken wordt? Het lijkt er wel op… privacy-issues lijken te worden opgelost door de consument toestemming te laten verlenen voor inzage in mogelijke betalingsachterstanden. Geven ze die toestemming niet? Nou ja, dan geen lening hè…

Ondertussen zitten dus heel veel Nederlanders met geldzorgen. Al blijf ik me dan verbazen over de doorlopende stroom nieuwe aankopen die allerlei mensen – ook degenen die klagen over geldtekorten – steeds maar doen…

Aangemaakt door Job op 10-07-2012 22:57

Er is een groeiend aantal probleemgevallen. En voor velen van hen is het echt lastig om rond te komen en de maandelijkse lasten te voldoen en schulden af te betalen. Er zijn veel mensen die vanwege gezondheidsproblemen, scheidingen etc. in de problemen zijn gekomen. Ik vraag me alleen af welk percentage van de mensen die momenteel achterstanden hebben ook werkelijk de tering naar de nering zetten. Dus keihard en zo veel mogelijk uren werken, geen luxe uitgaven zoals gadgets, TV's en auto, een jaar niet op vakantie, geen mobiele telefoon, etc.. Ik heb namelijk het idee dat veel mensen gewoon op een te grote voet leven in ons land. Of denk ik nou te simpel? Zijn daar cijfers van? Dus wat zijn de verdiensten (en verdiencapaciteit, of te wel werkt men full time) en wat is het uitgavepatroon van de mensen met achterstand? Daar zou ik enorm geinteresseerd in zijn.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.