dinsdag 14 augustus 2012, 17:37 - Anneke Ranzato-Versloot
Altijd een interessante vraag: of je nu wel of niet een verzekering moet afsluiten voor je uitvaart. Het is weer zo'n onderwerp met de tegenstrijdigheid die bij verzekeren hoort: juist de armlastigen doen er verstandig aan zo'n verzekering te hebben, en zijn er dus - uit hun beperkte budget - premie voor kwijt. Terwijl degenen met genoeg geld zo'n verzekering niet nodig hebben. Die hebben immers de middelen wel beschikbaar om zelf hun laatste reis te betalen. Overigens kunnen de meer vermogenden wel slim zijn door een saldo op een bankspaarrekening te parkeren voor de uitvaart. Dat levert ze immers een extra fiscale vrijstelling op voor box 3, mooi meegenomen als je boven de vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing zit. De haken en ogen van de uitvaartverzekering, daar hoeven ze dan niet over na te denken.

Want verzekeren van je uitvaart...tja, dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Een verzekering in geld, dat valt nog wel mee. Da's duidelijk: je verzekert een bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden. Van dat geld kan dan (deels) de uitvaart bekostigd worden. Prettig om te weten dat je nabestaanden dan niet met een kostenpost opgezadeld worden om jouw uitvaart te betalen. Maar dan de natura-uitvaartverzekering. Daar zitten vaak wel de nodige adders onder het gras. Helemaal bij de budget-polissen. Want tja: lage premies betekenen meestal een heel beperkte dekking. Niet meer dan 25 kaarten bijvoorbeeld. Of maar 25 kopjes koffie. Of, heel verraderlijk, de verplichting om de uitvaart te houden bij een aangesloten centrum. Dat misschien wel veel kilometers rijden is voor degenen die erbij willen zijn.

Het wordt gebracht als heel aantrekkelijk: alles is geregeld, je kunt je wensen meteen vastleggen en dan weet je zeker dat alles bij jouw uitvaart precies zo gaat als jij hebt bedacht. Dat kán het ook zijn, zeker wel. Het is alleen wel belangrijk dat je de nadelen goed kent. En deel die ook met je dierbaren. Want als jouw nabestaanden een ander uitvaartcentrum in willen schakelen is dat bijzonder nadelig. Dan is de uitvaart opeens veel duurder dan nodig was. Of achteraf niet zo goed verzorgd.
Anneke Ranzato-Versloot
Anneke Ranzato-Versloot Contentmanager HomeFinance

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.