vrijdag 5 oktober 2012, 13:42 - Jos Koets
Gisterenavond een interview gehad met RTL.
RTL benaderde mij vanwege een column op de iex over hertaxatie. De huizenprijzen blijven dalen en daar zal volgend jaar ook geen verandering in komen. Natuurlijk is het nog afwachten wat het kabinet gaat doen, maar in het Lenteakkoord is opgenomen dat nieuwe huizenkopers verplicht moeten gaan aflossen. Bovendien gaat de maximale hypotheekverstrekking dan met gemiddeld 9% naar beneden. Al met al geen goed vooruitzicht en aanleiding voor diverse banken om hun klanten (die geen adviseur meer hebben) rechtstreeks te gaan benaderen.
In een schriftelijk brief / mail wordt de klant netjes gewezen dat zijn huidige hypotheek hoger is dan de waarde van zijn woning. Meestal wordt de klant direct uitgenodigd voor een gesprek. In dit gesprek wordt nogmaals de nadruk gelegd om zijn “onderwater” hypotheek en wordt voorgesteld om een leningsdeel om te zetten naar een annuïteiten of lineaire hypotheek. Dit alles onder de noemer om de klant erop te attenderen dat hij / zij een te hoge hypotheek heeft. Op de website van RTL wordt uitgebreid ingegaan op de onderwater hypotheek.


Ik ben het met deze werkwijze niet eens. Ik ben van mening dat hier half werk wordt gedaan. Bovendien zijn er banken waarbij klanten alleen een hypotheek kunnen afsluiten via een adviseur. Nu worden de klanten dus rechtstreeks benaderd. Er zijn op het ogenblik nog honderdduizenden beleggingshypotheken waarvan de hypotheek is gesloten bij bank A en de beleggingspolis bij maatschappij B. Bank A weet niet hoe de waardeontwikkeling van de polis verloopt. Stel een klant besluit een leningsdeel om te zetten naar een annuïteiten hypotheek. Een gedeelte van de hypotheek wordt nu maandelijks afgelost. Aan de andere kant wordt niet gekeken naar de waardeopbouw die in zeer veel gevallen flink tegenvalt. De klant blijft dan aan de einddatum als nog met een hoge hypotheek zitten terwijl er tussentijds diverse mogelijkheden waren om dit te voorkomen.


Woekerpolis
Ik heb al meerdere malen geschreven dat banken de woekerpolisaffaire verkeerd hebben aangepakt. Zij (de banken) hadden het voortouw moeten nemen en met de adviseurs alle klanten met een beleggingshypotheek moeten benaderen. Een voorstel had kunnen zijn om de beleggingshypotheek om te zetten naar een spaarhypotheek. Bij de spaarhypotheek is de uitkering gegarandeerd. Door deze interne omzetting was er een win-win situatie ontstaan. De bank is precies op de hoogte van de waarde ontwikkeling en de klant weet precies hoeveel er gegarandeerd wordt afgelost. Een gemiste kans die nu ook weer van toepassing is. Het is opvallend dat adviseurs niet op de hoogte zijn en niet worden gevraagd mee te helpen. Ik ben van mening dat de adviseurs veel werk uit handen kunnen nemen voor de banken en ook direct in het gesprek met de klanten de gehele situatie kunnen bekijken. Hierbij moet u denken aan het pensioeninkomen die de laatste jaren ook steeds minder worden. Als alles goed is bekeken, moet het mogelijk zijn om intern de beleggingshypotheek over te sluiten met daarbij een extra leningsdeel die bijvoorbeeld via een annuïteiten hypotheek wordt afgelost. Als de bank dan ook echt de klant als koning behandeld kan deze nog een leuke extra korting geven op de hypotheek van de klant. Ik weet dat er nu een bank in Nederland is waarbij klanten een lagere rente krijgen over hun gehele hypotheek als zij een klein gedeelte van hun hypotheek omzetten in een directe aflossing (annuïteit of lineaire hypotheek).


Hertaxatie
Helaas zijn de banken weer eens eigenwijs en gaan zij hun eigen gang. De vraag is nu of de kleine lettertjes in de toekomst worden gehanteerd. Wanneer zal een bank overgaan tot hertaxatie? Op deze vraag kan alleen een bank antwoord geven.
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.