Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: donderdag 28 februari 2013 om 12:45
Laten we weer eens een mooi Scrabblewoord gebruiken: de kwijtscheldingsfaciliteit. Past dat wel op een Scrabble-bord eigenlijk? Anyway, het gaat hier om de zogeheten protectieplannen die met regelmaat aangeboden worden bij consumptief krediet. Als je zo’n lening afsluit, loop je immers altijd het risico dat er iets met je inkomen gebeurt. Bij het afsluiten kun je de maandlast prima dragen. Maar kun je dat ook nog als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt? En wat als jij of je partner komt te overlijden, hoe zit het dan met het inkomen van de ander?

Kredietadviseurs moeten dat risico behandelen met hun klanten, dat is logisch. En als ze het risico besproken hebben is het ook wel fijn als ze er een oplossing voor kunnen aanbieden. Dat zagen kredietverstrekkers ook wel, dus die boden daar aan aanvullende faciliteit voor, die kwijtscheldingsfaciliteit. Zodat de lening kwijtgescholden zou worden als de klant overlijdt, arbeidsongeschikt wordt of z’n baan kwijtraakt. Da’s natuurlijk niet gratis, daar betaalt de klant voor. En de kredietverstrekker dekt zich in met een verzekering. Hij loopt immers het risico nu.

Dit vindt de AFM niet in het belang van de consument. En dus stoppen kredietverstrekkers met het aanbieden van die faciliteit. Want ruzie met de AFM wil niemand.

Wát? Beschermen niet in het belang van de consument? Nou ja, beschermen wel, maar niet als aanvullend product op het krediet. Daarbij is de consumentenbescherming immers een stuk minder dan bij losse betalingsbeschermers bij een verzekeraar. Je weet wel, provisieverbod, transparantie, dat soort dingen. Zit wat in.

Dus: kredietadviseurs moeten die risico’s nog steeds bespreken. Alleen moet er ter bescherming dan een losse verzekering worden afgesloten. Dat biedt meer variatiemogelijkheden (bijvoorbeeld om niet het hele krediet af te dekken) en geeft de klant de vrijheid om met de uitkering van de verzekering te doen wat hij wil. Niet gek.

Eén praktisch punt... de kredietadviseur moet straks in het bezit zijn van Wft Basis en Wft Consumptief krediet. Mag hij zo’n betalingsbeschermer wel zelf afsluiten, of moet hij daarvoor een verzekeringsadviseur inschakelen?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.