Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
Gepubliceerd op: dinsdag 5 maart 2013 om 11:03
Minister Blok heeft toegegeven dat zijn Blok hypotheek niet voor iedereen goed is. In een uitgebreide verklaring met vier voorbeelden toont Blok aan dat zijn variant afhankelijk is van de hoogte van de hypotheekrente. Waar Blok vooraf geen rekening mee heeft gehouden is de AFM. Deze zal de Blok variant per persoon bekijken, waardoor het mogelijk is dat zij concluderen dat deze na afsluiting door een adviseur geen goed advies is geweest. Dit betekent dat de adviseur een boete kan krijgen en dat ook de geldgever zijn zegje mag doen bij de AFM.

Wie Blok de afgelopen tijd in de media heeft gehoord, zal grote vraagtekens plaatsen bij zijn Blok hypotheek. Minister Blok wil dat starters hun hypotheek volledig aflossen door middel van een annuïteiten en / of lineaire hypotheek. Hij wil de starters niet tegemoet komen door slechts 50% af te lossen omdat hij als argument heeft dat de toekomstige pensioenafspraken wel eens flink minder kunnen zijn. Dit laatste kan ik begrijpen, maar dan is het zeer vreemd dat via een omweg het wel mogelijk is dat slechts 50% van de waarde van de woning wordt afgelost. Hiermee spreekt Blok zich 100% tegen en laat hij zien dat er meer aan de hand is. Bovendien heeft hij geen antwoord gegeven als de huizenprijzen van de woningen verder dalen. In dat scenario blijkt dat de 50% aflossing minder kan zijn dan de waarde van de woning. Een tussentijdse daling van de woning kan dus behoorlijk roet in eten gooien. Het feit dat de 100% aflossing is gehandhaafd, heeft te maken met de wet. Blok wilde de wet niet meer aanpassen. Hij laat hiermee zien gemakzuchtig te zijn en niet de toekomstige huizenkopers te willen helpen.

Ik heb de uitgebreide verklaring van Blok goed gelezen en plaats hierbij de volgende opmerkingen:
  • De hoogte van de hypotheekrente van de aflossingsvrije hypotheek hoeft niet hetzelfde te zijn als de rente van de verplichte aflossingsvormen.
  • Bij een hoge rente (bijvoorbeeld 8%) is de Blok hypotheek niet aantrekkelijk. Deze kost dan alleen maar geld en zorgt ervoor dat mensen sneller in financiele problemen kunnen komen.
  • Het is mogelijk (volgens Blok) om pas geld op te nemen wanneer de klant dat wilt. De vraag is of banken hier aan mee gaan werken.
  • De AFM gaat de hypotheekvormen die de banken gaan ontwikkelen controleren. De AFM moet dus eerst toestemming geven alvorens een product op de markt komt.
  • Is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mogelijk?

De eerste verandering is al een feit. Waar eerst op de website van de SGP nog stond dat de hoogte van de rente van de aflossingsvrije hypotheek gelijk moest zijn met de rente van de verplichte aflossingsvormen, is dit nu gewijzigd naar marktconform. We kunnen hieruit concluderen dat de rente van de aflossingsvrije hypotheek hoger gaat worden. Hierdoor verdwijnt het voordeel van de Blok hypotheek grotendeels.

Om toch als hypotheekvorm te kunnen slagen, moet de flexibiliteit van de opname (voor de aflossingsvrije hypotheek) groot zijn. De klant moet dus zelf kunnen beslissen wanneer er een bepaald bedrag kan worden opgenomen. En natuurlijk moet de klant de mogelijkheid hebben om weer een bedrag terug te storten op de aflossingsvrije hypotheek. De aflossingsvrije hypotheek moet een soort doorlopend krediet gaan worden waar mensen gebruik van kunnen maken.

Persoonlijk plaats ik grote twijfels. Ik verwacht namelijk niet dat banken zomaar de touwtjes volledig uit handen gaan geven aan hun klanten. De komende maanden zal blijken welke bank het voortouw gaat nemen en met de Blok hypotheek de starter wilt gaan helpen. Ik verwacht echter dat Blok van een koude kermis thuis gaat komen. Dit betekent wel dat de huizenmarkt in 2013 op slot blijft en dat de huizenprijzen verder gaan dalen. De gevolgen hiervan hoef ik u niet uit te leggen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.