Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: dinsdag 14 mei 2013 om 14:52
Ongelooflijk hoe er toch steeds wel weer iets gebeurt dat de financiële wereld een knauw bezorgt. Het nieuws dat de voormalige schadeverzekeraar Orion Direct veel van haar klanten jarenlang levert natuurlijk geen positieve bijdrage aan het imago van de financiële dienstverlening.

Tros Radar is in de handelswijze van Orion Direct gedoken, na meldingen van oud-medewerkers dat er op grote schaal fraude werd gepleegd. Op verschillende manieren zelfs. Allereerst werd er bij schadeclaims door de tegenpartij wettelijke rente betaald aan Orion Direct of de Europese Rechtsbijstand Stichting (ERS) betaald. Die bleken echter allebei in handen van dezelfde directeur. En die wettelijke rente, die bestemd is voor de benadeelde, werd niet doorgeboekt naar de klant. Dat kan zomaar gaan om een fraude van honderdduizenden, misschien wel miljoenen euro’s.

Naast de zaak rond de wettelijke rente blijkt dat ERS ook heeft gesjoemeld met de expertisekosten: andere verzekeraars werd meer in rekening gebracht dan ERS de expertisebureaus werkelijk moest betalen. En dan zijn we er nog niet... ook de regels rond het medisch geheim werden overtreden.

Is het terecht dat dit zal uitstralen naar het imago van de hele financiële dienstverlening? Op zich niet: we hebben het hier over in feite één man (Karel van der Kemp) die met verschillende bedrijven slaatje wist te slaan uit het voeren van verzekeringen. Daar kunnen andere verzekeraars, tussenpersonen en banken natuurlijk niets aan doen. Toch ben ik bang dat er wel imagoschade door geleden wordt. Je kunt ook aanvoeren dat hij kennelijk wel een vergunning heeft gekregen en gehouden. Hadden toezichthouders dit kunnen voorkomen dan?

Aangemaakt door Job op 16-05-2013 10:09

Waarom verbaast mij dit niet? De financiele dienstverlening is een markt waar heel veel geld in verdiend kan worden. Dit soort fraudes zijn van alle tijden en zullen altijd blijven voorkomen. Vergelijk het met wielrennen: je zou verwachten dat wielrenners na alle schandalen wel wakker zijn geworden en doping af zouden zweren. Maar iedere maand worden nog nieuwe gevallen bekend van wielrenners die nu nog steeds gebruiken. Waarom? Omdat ze door vals te spelen heel veel geld kunnen verdienen. Helemaal verkeerd natuurlijk, maar dit valt niet uit te bannen. Helaas.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.