Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
Gepubliceerd op: 9-12-2013 om 11:34
In Nederland is koppelverkoop verboden. De vraag is wat precies koppelverkoop is. Laat ik eens een extreem voorbeeld noemen van een koppelverkoop. U gaat naar Albert Heijn om iets te kopen. Indien Albert Heijn u verplicht om al uw boodschappen daar te kopen dan is er sprake van koppelverkoop. Natuurlijk zal u dit niet accepteren en in werkelijkheid is dit ook onmogelijk. In de hypotheekbranche doen ze het anders. Banken verplichten u niets, maar maken het zo aantrekkelijk dat u toch iets extras afneemt.

Wie in Nederland een hypotheek afsluit, krijgt bij diverse banken een korting op de betaalde hypotheekrente als er ook een betaalrekening wordt afgesloten. U moet dan als klant uw salaris op deze rekening storten. Overige betalingen etc... zijn niet van toepassing dus die kunnen plaatsvinden van een andere betaalrekening. Natuurlijk rekent de bank bepaalde maandelijkse kosten voor de betaalrekening. U verdient iets op de korting die u krijgt over de betaalde hypotheekrente, maar moet aan de andere kant kosten betalen voor de betaalrekening. Een slimme manier van een bank om iets te geven en daarbij direct iets terug te verdienen. De kosten van de betaalrekening zijn variabel dus jaarlijks te bepalen. U begrijpt dat dus mogelijk is dat het voordeel van de hypotheekrente minder is dan de kosten van de betaalrekening.

De Belgische bank Argenta gaat nog een stap verder. Wie daar een hypotheek wilt afsluiten, zal ten eerste een adviseur moeten nemen die een hypotheek daar kan onderbrengen. Dit is geen uitzondering, want er zijn meerdere banken waarbij iemand een hypotheek kan krijgen als dit alleen wordt gedaan door een hypotheekadviseur. Het rechtstreeks afsluiten is dus niet mogelijk. Het is wel opmerkelijk dat Argenta een bepaalde eis stelt betreffende het aantal hypotheken. Dit betekent dat een klein kantoor die dus graag hypotheken wilt onderbrengen bij Argenta niet meer onafhankelijk is. Bovendien gaat Argenta nog een stapje verder. Deze geeft namelijk nog een extra rentekorting als ook de (verplichte) overlijdensdekking bij hun wordt gesloten. Deze blijkt in werkelijkheid duurder te zijn dan diverse maatschappijen waar ook een overlijdensrisicoverzekering kan worden afgesloten.

Bovenstaande werkelijke voorbeelden zijn geen koppelverkoop. De klant kan namelijk kiezen. Echter de banken weten heel goed dat de meeste mensen voor de laagste hypotheekrente kiezen. Een leuk trucje om toch een extra product af te kunnen sluiten.

Aangemaakt door Advocaat op 24-12-2013 17:00

Koppelverkoop vindt nog plaats bij ASR. Wil je een hypotheek van ASR dan moet je daar ook je overlijdensrisicoverzekering afsluiten. En die is vanwege de langere premieduur vergeleken bij andere maatschappijen gewoon te duur. Bovendien rekenen ze € 50,- kosten per jaar. Dat is toch weer € 1.400,- na 28 jaar.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.