vrijdag 23 mei 2014, 13:04 - Anneke Ranzato-Versloot

De spaarrente, laten we het daar nog eens over hebben. Die is laag, heel laag, dat weten de meeste Nederlanders wel. Als we daarover mopperen krijgen we nog weleens het advies om het spaargeld dan maar voor een wat langere periode vast te zetten. Want op een deposito krijg je dan in ieder geval een nog iets hogere rente. Zou je denken. Want voor het vastzetten van je geld zou je een hogere beloning moeten krijgen dan wanneer het saldo vrij opneembaar is. Toch?

Meestal wel. Behalve als je bij ING zit. Daar krijg je voor een deposito van 1 jaar vast de super-top-rente van....tromgeroffel....0,2%! Tikfoutje? Moet dat misschien 2,2% zijn? Neeeee, géén tikfoutje. Echt: 0,2% voor 1 jaar vast. Hoe dúrven ze dat te publiceren eigenlijk?

Is de depositorente overal van dat niveau? Welnee, kijk maar eens naar de vergelijking van depositorentes. Bijvoorbeeld bij Knab en NIBC Direct krijg je 2% voor 1 jaar vast, en bij LeasePlan Bank en Argenta 1,95%. Daar word je ook niet rijk van, maar het is wel 10 keer zoveel als bij ING.

Een logische vraag: dan sluit toch niemand bij ING een deposito af? Dat zou je denken. Het zou mij alleen niet verbazen als er een flink bestand van luie deposito spaarders is bij ING. Dat de klanten met die deposito's op geen enkele manier aandacht besteden aan de rente die ze op dat vaststaande geld krijgen. En dat ING van dat gebrek aan interesse op zijn minst creatief gebruik maakt...

Hebben we het trouwens nog niet over de 10-jaarsrente gehad. Die staat bij deze zelfde ING op ... weer tromgeroffel... 1,8%. Wederom de laagste in de markt. De hoogste spaarrente bij 10 jaar vast wordt vergoed door onder andere Nationale Nederlanden, Delta Llloyd en Centraal Beheer met 3,3%. Die 1,8% voor 10 jaar vast is nauwelijks hoger dan de rente op de vrij opvraagbare internetspaarrekening van Argenta met 1,75%!

Dus. Wat gaan we doen? Laten alle ING klanten hun geld lekker daar staan? Ik ga er vanuit dat niemand zijn spaargeld actief naar een ING deposito toebrengt op dit moment. Maar als je er dus één hebt staan die aan het einde van de looptijd komt...is het dan niet tijd om het weg te halen? En de ING deposito's maar eens even simpelweg te boycotten?

Anneke Ranzato-Versloot
Anneke Ranzato-Versloot Contentmanager HomeFinance

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.