donderdag 3 juli 2014, 12:23 - Anneke Ranzato-Versloot

Bij het doorstruinen van de website van Argenta kwam mijn collega iets erg interessants tegen. We hebben er nog niet eerder van gehoord dus gaan er vanuit dat dit gloednieuw is en nog niet eens officieel geïntroduceerd. Of nou... er is gisteren wel een YouTube filmpje over gepubliceerd. Maar nieuw is het in ieder geval wel!

Ze noemen het Argenta Hypotheek Sparen. Dan denk je waarschijnlijk eerst aan een spaarrekening waarop je saldo opbouwt om je kosten koper mee te betalen als je een huis koopt. Maar dat is niet waar het hier om gaat. De insteek van Argenta in de communicatie is dat ouders die hun kinderen willen helpen bij het kopen van een huis, maar (nog) geen geld willen schenken, hen een hypotheek met een extra lage hypotheekrente kunnen bezorgen.

Hoe werkt het? Ouders storten een behoorlijk bedrag op een Hypotheek Profijt Spaarrekening. Dat geld blijft van hen, wordt niet van hun zoon of dochter. Zolang het geld op die rekening staat krijgt hun kind echter wel een leuke korting op de toch al lage hypotheekrente bij Argenta. Mooi meegenomen. De korting loopt op tot 0,25% bij een spaarsaldo van € 50.000, nice!

De spaarrente op de Hypotheek Profijt Spaarrekening is wel variabel. En gelijk aan de rente die ze vergoeden op de normale internetspaarrekening. Nu staat Argenta er wel bekend om dat die spaarrente altijd wel in de hoogste regionen van de vergelijking van spaarrekeningen zit, dus dat zit waarschijnlijk wel goed qua renteniveau. Het geld op de rekening kan wel opgenomen worden, het saldo mag alleen niet onder de 'bodem' komen. Die bodem is het bedrag dat nodig is voor de korting. De bodem kan verlaagd worden, dat betekent een lagere korting, én € 150 administratiekosten.

Je hoeft het natuurlijk niet te doen voor je kinderen. Ook voor een eigen korting op je hypotheekrente kun je deze constructie toepassen. Moet je natuurlijk wel dat geld hebben. En een belangrijke voorwaarde is dat er alleen sprake kan zijn van korting als het geld op de rekening staat vóór het passeren van de hypotheekakte. Jammer voor bestaande klanten... het is dus niet zo dat je door een mooie storting op een spaarrekening je hypotheekrente even simpel kunt verlagen. Ook extra stortingen in een later stadium hebben geen effect meer.

Kortom: het is een leuke constructie voor ouders die hun kinderen willen helpen, dat nieuwe Argenta Hypotheek Sparen. Voor bestaande hypotheken heb je er niets aan. Voor jezelf als je een huis koopt? Nou ja, als je behoorlijk eigen geld hebt kun je er ook voor kiezen om het te gebruiken voor de aankoop. Wat financieel voordeliger is, hogere hypotheek en spaargeld aanhouden of lagere hypotheek en minder spaargeld, dat zul je voor jezelf moeten uitrekenen. Waarbij je natuurlijk rekening houdt met het feit dat de spaarrente variabel is en dus nog verder omlaag kan.

Ik vind het wel slim van Argenta. Inspelen op de wens van ouders om hun kinderen te helpen zonder hun geld direct weg te schenken. En zo meer hypotheekklanten binnen te halen in combinatie met meer spaargeld. Dat spaargeld is een behoorlijk solide buffer voor de bank, het zal niet snel opgenomen worden. En toch hoeven ze er alleen maar de variabele rente van direct opvraagbaar spaargeld over te vergoeden. De hypotheekklant is blij met de leuke korting op zijn rente. Ja, ik houd wel van dit soort creatieve acties. Ben heel benieuwd of het Argenta ook veel nieuwe hypotheken met hypotheeksparen gaat opleveren!

Anneke Ranzato-Versloot
Anneke Ranzato-Versloot Contentmanager HomeFinance

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.