maandag 4 augustus 2014, 16:02 - Jos Koets

In een serie van drie blogs zal ik aantonen dat banken de touwtjes in handen hebben en kunnen eisen dat de gehele hypotheek na 30 jaar afgelost moet worden. De gevolgen kunnen dan enorm zijn voor honderdduizenden huizenbezitters.

Algemeen

Starters die een huis kopen moeten vanaf 1 januari 2013 hun volledige hypotheek verplicht aflossen door middel van een annuïteiten en / of lineaire hypotheek om nog renteaftrek te kunnen genieten. Voor deze datum was het nog mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. De hoogte van de aflossingsvrije hypotheek is afhankelijk van het tijdstip wanneer deze is afgesloten. Per 1 augustus 2011 hebben alle banken in Nederland besloten dat 50% van de waarde van de woning nog aflossingsvrij afgesloten mag worden. Deze maximale verplichting was al van toepassing voor die datum als iemand een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) wilde afsluiten. Om even bij stil te staan: voor 2011 zijn er volledige aflossingsvrije hypotheken verstrekt die hoger waren dan de waarde van de woning. GMAC was bijvoorbeeld een bank die zo ver ging, maar is inmiddels al jaren niet meer actief aanwezig in Nederland.

Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand te zijn voor huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek of voor huizenbezitters die hun hypotheek na 30 jaar niet volledig aflossen. Het is namelijk ook mogelijk dat een beleggingshypotheek minder uitkeert waardoor de gehele hypotheek niet wordt afgelost. Het wordt tijd om even wat huiswerk te doen. Het volgende moet u als huizenbezitter controleren in uw hypotheekakte / voorwaarden van de bank.

Wat doet / eist de bank als de looptijd van uw (aflossingsvrije) hypotheek is verlopen?

Deze vraag lijkt simpel maar helaas is de werkelijkheid heel anders. De aflossingsvrije hypotheek (en ook de andere hypotheekvormen) is meestal voor een duur van 30 jaar afgesloten. Na deze 30 jaar zal de bank het hypotheekbedrag opeisen. Dit staat namelijk in de voorwaarden van alle banken. Het is altijd leuk om een bank te controleren op zijn voorwaarden. Ik heb diverse banken gebeld met de vraag wat zij gaan doen na 30 jaar als de hypotheek niet volledig wordt afgelost.

Diverse banken zijn stellig in hun antwoord, zij zullen de overgebleven hypotheek gewoon door laten lopen, zonder daaraan eisen te stellen. Dit lijkt mij meer dan terecht, maar waarom dan iets anders in de voorwaarden zetten. Op deze vraag van mij kon niemand antwoord geven. Persoonlijk ben ik van mening dat mondelinge antwoorden die nu worden gegeven in 2014 snel kunnen veranderen in de toekomst. Dit is ook mogelijk want de voorwaarden zeggen dat een hypotheek direct opeisbaar is. Laten we de vraag eens anders stellen:

Zijn er banken in Nederland die direct het hypotheekbedrag opeisen?

Het antwoord is Ja. In deel 2 zal ik een bank noemen die eist dat u als huizenbezitter volledig uw hypotheek aflost na de verstrekken looptijd.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.