maandag 22 september 2014, 11:33 - Anneke Ranzato-Versloot

Zo af en toe komt het langs: het plan voor een basisinkomen. Gisteravond weer een uitzending bij VPRO Tegenlicht: Gratis geld. En waar ik in eerste instantie direct denk: "ja dááág - iedereen moet gewoon maar werken voor z'n geld", wil ik me er toch eens wat verder in verdiepen. Want die instelling is misschien wel heel star en ouderwets.

Er zijn zoveel mensen die nu eigenlijk niet goed in staat zijn om een baan te vinden. Of op een andere manier hun geld te verdienen. Ze krijgen een uitkering, dat is geregeld. Aan die uitkering zijn alleen wel allerlei verplichtingen verbonden. Terecht, zegt mijn eerste gevoel. Gratis geld, waar je niets voor hoeft te doen, dat kán gewoon niet. Dan zou toch niemand gaan werken?

Maar is dat wel zo? Zou ik niet werken als ik een basisinkomen kreeg. Jawel hoor, ik zou gewoon werken. En ik denk dat de meeste mensen er zo in staan. Of ze volgen een opleiding. Of ze doen vrijwilligerswerk. Of ze zorgen voor een zieke medemens. Daarbij werken ze wel wat, want een basisinkomen is geen vetpot. Maar het geeft vrijheid. Dat is best eng om op te vertrouwen. Vrijheid, geen controlemechanisme, gratis geld...

Zoals ik zeg: ik heb me er nog niet genoeg in verdiept voor een echt onderbouwde mening. Dat ga ik wel doen, want ergens denk ik dat er best eens iets in zou kunnen zitten. En jij?

Anneke Ranzato-Versloot
Anneke Ranzato-Versloot Contentmanager HomeFinance

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.