Jos Koets

Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
Gepubliceerd op: 2-1-2015 om 17:23

Wie een huis gaat kopen of verkopen kan een makelaar inschakelen. Vooral bij verkoop van een woning wordt meestal de hulp ingeroepen van een verkopende makelaar. In Nederland zijn er diverse makelaarsorganisaties waarvan de NVM de bekendste is. De NVM heeft rond de 4.000 leden waarvan rond de 3.500 actief zijn op de woningmarkt. Deze gegevens zijn opgegeven door de NVM zelf. Zij schrijven het volgende over het eerste kwartaal van 2014:

Aantal NVM-leden toegenomen
Het aantal bij de NVM aangesloten makelaars is in het 1ste kwartaal van 2014 met 39 leden toegenomen. Op dit moment telt de NVM in totaal 3.937 leden. Van hen zijn 3.463 makelaars actief op de woningmarkt. Het aantal bij de NVM aangesloten vestigingen bedraagt ultimo maart 2014 2.773. Dat is 5 meer dan het voorgaande kwartaal en 13 meer ten opzichte van begin 2013. Van deze kantoren zijn er 2.528 actief op de woningmarkt. De andere kantoren zijn actief in bijvoorbeeld zakelijk of agrarisch onroerend goed.

Wie even verder kijkt op internet zal concluderen dat het aantal makelaars minder wordt. Op huismarketing.nl kunt u het volgende lezen: Op basis van vermeldingen op de websites van Funda en de Telefoongids kunnen we concluderen dat het aantal woningmakelaars dat actief is in Nederland is afgenomen van 6.843 begin 2012 tot 5.390 eind 2013. Dat betekent een afname van 21% in bijna twee jaar.

In ieder geval is duidelijk dat als u een makelaar inschakelt dat de kans groot is dat dit een NVM makelaar is. De kosten van een verkopende makelaar zijn afhankelijk van de methode hoe u uw woning verkoopt. In het algemeen (globaal) wordt er 2% van de koopprijs berekend. De 21% btw zit dan in diverse situaties al in de prijs Het is in ieder geval verstandig hierover vooraf goede afspraken te maken. Dit voorkomt onverwachte extra kosten! Op Makelaarstarieven worden de kosten van diverse makelaars in Nederland bekend gemaakt. Het is opvallend dat er nog heel veel makelaars zijn die hun kosten pas kenbaar maken als u er expliciet naar vraagt.

De makelaarskosten kunnen in ieder geval flink oplopen. Dit heeft ook te maken met de kosten die een makelaar moet afdragen aan zijn organisatie. De NVM makelaar betaalt beduidend meer dan de VBO makelaar. Voor de eerste vestiging moet de NVM makelaar namelijk € 15.000 (excl. 21% btw) eenmalig betalen. Hier bovenop komen nog de jaarlijkse bijdragen die op kunnen lopen tot een paar duizend euro.

Het contributieoverzicht ziet er als volgt uit:

  • € 250 per NVM makelaar per jaar
  • Serviceabonnementen: in 12 maandelijkse termijnen
    • vestigingsbijdrage NVM algemeen: € 1.650 per vestiging per jaar
    • vestigingsbijdrage vakgroep Wonen: € 300 per vestiging per jaar
    • vestigingsbijdrage vakgroep Business: € 840 per vestiging per jaar
    • vestigingsbijdrage vakgroep A&LV: € 1.500 per vestiging per jaar

Ook de VBO makelaar betaalt een paar duizend euro contributie per jaar. In ieder geval betalen de makelaars aardig wat om lid te zijn van een organisatie. Natuurlijk zal dit voordelen opleveren! Ik weet ze echter niet op te sommen maar ik ben geen makelaar. Misschien dat een lezende makelaar ons dit kan vertellen?

Aangemaakt door Tom ten Heggeler op 05-01-2015 09:56

Als ex-accountmanager van de beroepsvereniging VastgoedPRO vraag ik mij af waarom deze kantoren niet meegenomen zijn in de vergelijking.

Aangemaakt door John op 05-01-2015 19:51

En dat zou waarom interessant zijn voor dit stuk? Volgens mij zijn de NVM en VBO met afstand de grootste makelaars verenigingen in dit land? Of heb ik het mis? En zijn die vastgoed pro's veel goedkoper? Ik heb er nog nooit van gehoord?

Aangemaakt door Makke laar op 02-01-2015 18:10

Belangrijkste reden om NVM makelaar te worden is Funda. Vrijwel iedereen die op zoek gaat naar een huis kijkt op Funda.nl naar het aanbod. Dus als makelaar moet je eigenlijk wel. Funda toont ook wel ander aanbod, maar toch kun je als makelaar volgens mij eigenlijk niet zonder een NVM lidmaatschap om online alles voor je verkopende klanten eruit te halen. Ik zou echt nooit een huis verkopen via een makelaar die je huis niet prominent op Funda kan zetten.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.