donderdag 15 januari 2015, 17:30 - Jos Koets

In deel 1 van Duidelijke advieskosten kon u de advieskosten lezen die de Rabobank in rekening brengt. Helaas zijn sommige advieskosten niet 100% duidelijk. Het gaat hier dan over de "doorstromer" die een andere woning koopt. Een andere grote bank waar u rechtstreeks uw hypotheek kan afsluiten is de ING. Natuurlijk hebben zij ook een overzicht van de advieskosten geplaatst op hun website.

Indien de ING het gehele traject van het hypotheekadvies moet doen, dan rekenen zij daar € 2.100 voor. Deze advieskosten zijn op het eerste gezicht hoger dan bij de Rabobank. Echter ING maakt geen onderscheid tussen starter en doorstromer. Dit zelfde is van toepassing voor iemand die in loondienst is of zelfstandige. Bovendien zijn de advieskosten voor een tweede hypotheek weer beduidend lager namelijk € 900 tegenover € 1.450 van de Rabobank. Toch is het verstandig om even verder te kijken dan uw neus lang is. De ING rekent namelijk aardig wat (€ 800) als u uw looptijd van uw hypotheek verlengt en zelfs € 900 als u tussentijds uw hypotheekrente wil aanpassen. Het is duidelijk dat u voor veel wijzigingen weer mag gaan betalen.

Tot slot de laatste grote bank ABN AMRO waar u rechtstreeks uw hypotheek kan afsluiten. Deze vermelden duidelijk wat de advieskosten zijn voor een doorstromer:

 AdvieskostenAfhandelingskostenTotaal 
U heeft nog geen hypotheek bij ABN AMRO€ 1.250€ 850€ 2.100
Als u al een hypotheek bij ABN AMRO heeft€ 900€ 850€ 1.750
Als u voor het eerst een huis koopt€ 900€ 850€ 1.750

Let wel op dat u nog extra kosten moet betalen als u een woonlastenverzekering en / of overlijdensrisicoverzekering wenst af te sluiten. Deze bedrag per stuk namelijk € 175. Ook bij de ABN AMRO mag u weer flink betalen als u later wijzigingen wil doen aan uw lopende hypotheek.

Nog even een opmerking over de Vereniging Eigen Huis (VEH). Deze komt op voor de huizenbezitters in Nederland. U kunt ook via hun uw hypotheek laten regelen. Schrik niet want de advieskosten zijn dan minimaal € 2.700. In ieder geval is duidelijk dat de advieskosten nog aardig kunnen oplopen. Het is te hopen dat u voor deze bedragen een goed hypotheekadvies krijgt.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.