dinsdag 3 februari 2015, 20:36 - Anneke Ranzato-Versloot

Bij het doornemen van de websites van banken kun je zomaar op interessante dingen stuiten. Zoals op de website van ING. Daar leggen ze braaf uit hoe de zakelijke spaarrente tot stand komt. Met de opmerking dat de mogelijkheid bestaat dat er een negatieve spaarrente in rekening gebracht kan worden, onder 'uitzonderlijke marktomstandigheden'. Met een link naar meer informatie.

Achter die link zit een pagina met de wijzigingen in de voorwaarden van de zakelijke spaarrekening per 1 februari 2015. Daar blijkt dat die mogelijkheid om negatieve rente te berekenen dus nieuw is. Voor mij reden om te denken: hé, zou ING zich voorbereiden op een negatieve spaarrente voor zakelijke klanten? Zoals sommige banken in Duitsland dat ook al doen? Bij de Duitse Skatbank moeten zelfs particulieren rente betalen over hun spaargeld - al is dat pas boven een saldo van € 500.000.

ING heeft nu dus expliciet in haar voorwaarden voor zakelijk sparen opgenomen dat een negatieve spaarrente tot de mogelijkheden behoort. Ik ben bijzonder benieuwd wanneer het moment komt dat ze die ook daadwerkelijk gaan doorvoeren. En hoe de reacties in Nederland daarop zullen zijn.

En ook: wat gaat er dan gebeuren met de renteswaps die banken veel hebben verkocht bij leningen? Gaan de ondernemingen die zo'n renteswap hebben dan een hogere rente betalen, terwijl ze is wijsgemaakt dat zo'n swap juist een vaste rente oplevert? Hoeveel claims zal dat gaan opleveren bij de banken?

Anneke Ranzato-Versloot
Anneke Ranzato-Versloot Contentmanager HomeFinance

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.