Anneke Ranzato-Versloot

Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
Gepubliceerd op: 1-6-2015 om 17:15

Zo af en toe gebeurt er iets in de ontwikkeling van de hypotheekrente waarvan we bij HomeFinance denken: huh? Net nu - voor het eerst sinds lange tijd - een aantal geldverstrekkers de rentes verhoogt is er dan één die de rente omlaag gooit. En niet een klein beetje...de 10-jaars NHG-rente gaat daar per vandaag met maar liefst 1,3% omlaag.

Nu is het niet zo dat de hypotheek waar het om gaat, de Hypotrust Goede Start Hypotheek, met die renteverlaging nu opeens de goedkoopste hypotheek is die je kunt krijgen. Het ging bij de rentevastperiode van 10 jaar om een verlaging van 4% naar 2,7%. Wát? Stond de 10-jaarsrente daar gisteren werkelijk nog op 4%??

Dat is nou net waar wij ons zorgen over maken. Een renteverlaging van 1,3% klinkt op zich leuk. Het blijkt alleen de eerste rentewijziging te zijn sinds oktober 2014. Alsof ze deze hypotheek gewoon 'even vergeten' waren bij het veranderen van de hypotheekrentes. Dan kun je nog steeds denken: nou én... als ze nu maar weer een aardige rente vragen.

Het kan je behoorlijk geld kosten om zo te denken. Als je nu voor een hypotheek kiest met de rente 10 jaar vast komt dus over tien jaar het moment waarop je een nieuwe rentevastperiode moet kiezen. Met een nieuwe hypotheekrente. Stel dat jouw rentevastperiode voor deze hypotheek vorige week afliep... dan was je dus geconfronteerd met een verlengingspercentage van 4% voor 10 jaar vast. No way dat je daarmee akkoord zou gaan natuurlijk.

Een logisch gevolg is dat je dan gaat oversluiten naar een goedkopere bank. Alleen is oversluiten nu eenmaal niet gratis. Daar komen kosten bij kijken. Voor de notaris, voor een taxatie, voor NHG, voor het bijbehorende advies. Terwijl dat hele oversluiten niet nodig zou zijn als de rente van jouw geldverstrekker gewoon een beetje meebeweegt met de markt. Dan kon je met je hypotheek blijven zitten waar je zat en hoefde je geen kosten te maken om over te sluiten.

Met ook nog de vraag of oversluiten wel tot de mogelijkheden behoort. Misschien bevind jij je in de situatie waarin oversluiten helemaal geen optie is. Omdat de waarde van je huis te laag is. Of omdat jouw inkomsten op dit moment niet voldoende zijn voor het afsluiten van een andere hypotheek. Dan kan het dus zomaar zo zijn dat je simpelweg vastzit aan die 4% voor 10 jaar. In een tijdperk waarin héél veel geldverstrekkers met hun hypotheekrente tussen de 2,0 en 2,5% zitten. Dat scheelt nogal.

De moraal van dit verhaal? Denk heel goed na voordat je klakkeloos de hypotheek met de laagste hypotheekrente kiest. Ga goed na hoe stabiel die geldverstrekker is. Hoe groot de kans is dat die over 10 jaar helemaal niet meer actief is op de Nederlandse hypotheekmarkt. Of de rente een beetje normaal meebeweegt met het niveau van de markt. Natuurlijk bieden ook daarbij resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Toch kun je door wat extra opletten de kans op een onnodige kostenpost of veel te hoge maandlast misschien beperken.

Aangemaakt door Jos Jager op 02-06-2015 00:32

Daarom zou 20 jaar rentevast meer verstandige keuze zijn.

Aangemaakt door Karin op 02-06-2015 10:13

Niet als je maximaal 10 jaar in hetzelfde huis wilt blijven wonen. Of als de rente bij 20 jaar veel hoger is dan bij 10 jaar. Ik zou zeggen: splits de hypotheek in minimal 4 delen. En verdeel de renteperiode zodat de rente om de 5 jaar opnieuw vastgezet moet worden. Dan heb je bij een renteherziening nooit ineens een enorm verschil in lasten. En zorg voor een hypotheek met een verhuismogelijkheid. Het heft weinig zin om de rente deels lang vast te zetten wanneer je bij een eventuele verhuizing de hypotheek niet mee mag nemen.

Aangemaakt door NHG op 02-06-2015 10:42

Eens met Karin. Denk maar eens aan een lange rente met NHG en je verhuist binnen 10 jaar. NHG grens is verlaagd en je kan de rente dus niet 1 op 1 meenemen. Opslag op de rente en mogelijk duurder uit dan in aanvang 10 jaar vast.

Aangemaakt door Karin op 02-06-2015 14:44

Goed punt! Zeker bij starters die een starterswoning kopen en een hypotheek met NHG afsluiten heeft een te lange periode niet veel zin. Extra rentelasten en als ze gaan verhuizen zal NHG vaak niet meer mogelijk zijn. Ik ben benieuwd in hoeverre er bij het hypotheekadvies hier naar gekeken wordt?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.