dinsdag 17 november 2015 16:02

Zo, en dan is nu toch eindelijk - twee dagen voor de deadline van 19 november - het zorggeweld werkelijk losgebarsten. Of nou ja, geweld... dat is misschien in deze tijd niet echt het beste woord om te gebruiken. Geweld is er al genoeg in de wereld zeg maar. In landen als Syrië en al die andere landen waar vluchtelingen vandaan naar Europa komen. Vluchtelingen en zorgverzekeringen - wat hebben die nou met elkaar te maken?

Gratis zorgverzekering voor vluchtelingen

Eerst even helder: ik heb niets tegen vluchtelingen. Daar gaat deze blog ook niet over. Wel schrok ik zelf eerlijk gezegd ook een beetje van dit artikel, waarin beschreven wordt dat alle vluchtelingen een gratis zorgverzekering hebben zolang ze wachten op uitsluitsel over hun asielaanvraag. Ze hoeven dus géén premie te betalen, en ook géén eigen risico voor de zorg die ze afnemen. Alles wat in de basisverzekering zit wordt gratis en voor niets aangeboden. Ook de tandarts voor minderjarigen, en deel van de kosten van tandzorg voor volwassenen. Dit is allemaal geregeld in de Regeling Zorg Asielzoekers (RZA).

Zorg voor wie dat nodig heeft

Natuurlijk moeten ook vluchtelingen geholpen worden als er een acuut probleem met de gezondheid is. Hebben ze medicijnen nodig voor een chronische aandoening - logisch dat ze die krijgen. Dat de zorgkosten voor een asielzoeker hoger uitpakken dan voor de gemiddelde inwoner van Nederland is ook nog prima te verklaren. Asielzoekers hebben meer last van trauma's, uitputting en slechte hygiëne. Hebben een lange reis achter de rug en verblijven in allerlei sporthallen.

Beperkte financiële middelen

Dat het allemaal gratis gaat wordt uitgelegd met 'gezien hun beperkte financiële middelen'. Ik kan me helemaal voorstellen dat hele volksstammen in ons land daarmee over de rooie gaan. Er zijn immers ook talloze andere mensen die erg beperkt zijn in hun financiële middelen. Die wél gewoon hun zorgpremie en hun eigen risico moeten betalen. Die boetes en loonbeslag krijgen als ze niet betalen. Dat deze regeling voor asielzoekers voor hen heel zuur voelt begrijp ik dan wel. Met daarbij de vraag in hoeverre het klopt dat alle asielzoekers beperkte financiële middelen hebben.

Misbruik?

Een tijdje geleden was er een soort van commotie over eventuele gratis 'opknapbeurten' voor asielzoekers. VVD-er Halbe Zijlstra was zo handig om in de media te roepen dat asielzoekers gratis borstvergrotingen en ooglidcorrecties kregen. Wat niet waar is: deze operaties worden niet zomaar even vergoed vanuit de basisverzekering. Toch leeft bij mensen de angst dat onze zorgkosten enorm nog veel harder de pan uitstijgen door de gratis zorgverzekering voor asielzoekers. Dat er misbruik van gemaakt zou worden. Dat de wachtkamers van huisartsen en ziekenhuizen straks vol zitten met asielzoekers, die voor die zorg geen cent hoeven te betalen.

Dat misbruik, daar ben ik niet zo bang voor. Dat het gratis is voor ze, dat maakt mij persoonlijk ook niet zoveel uit. Maar nogmaals: ik kan me voorstellen dat mensen die zelf elk dubbeltje moeten omdraaien om hun zorgpremie en eigen risico te kunnen bekostigen....dat die daar wél moeite mee hebben.

Anneke Ranzato-Versloot
Anneke Ranzato-Versloot Contentmanager HomeFinance

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.