Anneke Ranzato-Versloot

Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
Gepubliceerd op: 3-2-2016 om 10:22

Na het doornemen van het nieuws valt me iets op. Ik zie in m'n Twitter-tijdlijn een berichtje van de Groninger krant: Fout advies hypotheekadviseurs: tienduizenden 'hypotheekoverstappers' verkeerd voorgelicht. Ditzelfde nieuws heb ik niet aangetroffen in de hoofdkoppen van De Telegraaf. Apart, die zijn er meestal als de kippen bij als er iets te schoppen valt. Ze hebben er wel een artikel aan gewijd, maar ook dat is opvallend gematigd van toon.

Er blijkt weer eens een nieuwe claimstichting te zijn opgericht: de Stichting Hypotheekclaim. De voorzitter is ene Siebe Annema uit Leeuwarden, het Dagblad van het Noorden noemt De Haan Advocaten. Kennen we die niet ergens van? Oh ja... de Groningse aardbevingen... Het idee van de stichting is om 'hypotheekadviseurs aan te pakken'. Er zouden duizenden huizenbezitters gedupeerd zijn door verkeerd advies bij oversluiten. Right.

Ik krijg er een nare smaak van in mijn mond. Natuurlijk weet ik dat er genoeg hypotheekadviseurs zijn waar wat op aan te merken is. Heb ik me - toen ik mezelf nog in dat vak bewoog - vaak genoeg druk gemaakt over de houding bij velen dat er maar vooral zoveel mogelijk geld verdiend moest worden met zo weinig mogelijk moeite. En ja, er zullen heus nog steeds hypotheekadviseurs zijn die zich te makkelijk van een advies afmaken.

Toch vind ik dit verhaal rieken naar aasgieren gedrag. Ergens een manier zoeken om een grote groep consumenten te laten opspringen uit verontwaardiging, die dan met liefde die € 25 betalen om te laten uitzoeken of zij wellicht verkeerd geadviseerd zijn. Eerlijk gezegd verwacht ik dat dit zo'n claimstichting is waar je niets meer van gaat horen. Ze proberen een storm te veroorzaken maar het bereik zal niet veel verder komen dan het bekende glas water.

Kom op zeg. Zogenaamd zouden mensen zich bij de Stichting Hypotheekclaim gemeld hebben 'met het gevoel dat er iets niet goed zat'. Oh, dus de stichting bestond toen al? En die mensen hebben niet aangeklopt bij logischer partijen als de Vereniging Eigen Huis, Kifid of de Consumentenbond? Vervolgens is er onderzoek gedaan en geconcludeerd dat de advisering in veel gevallen niet juist was. Tegelijk staat in het artikel van BNR dat er nu nog geen aanmeldingen zijn. Ik zal wel gek zijn, maar volgens mij is dat een gekke combinatie van gebeurtenissen. Mensen melden zich omdat ze denken dat er iets niet goed zit - conclusie is dat er inderdaad iets niet goed zit - maar geen aanmeldingen om de schade te verhalen. Huh?

Kortom... het komt op mij over alsof de aasgieren hier niet de hypotheekadviseurs zijn. Dat we er bovendien weinig tot niets meer van zullen horen. Waarom schrijf ik dan over dit Hypotheekclaim-gedoe? Omdat ik aasgieren niet zo leuk vind, of ze nou hypotheekadviseur of advocaat zijn...

Aangemaakt door Job op 03-02-2016 18:24

Helemaal met je eens. En wat is de strekking van het claimverhaal? Er zijn mensen geadviseerd om van een spaarhypotheek, bankspaarhypotheek of andere baggervorm over te stappen op annuiteiten. Prima advies, toch? Geen beleggingen meer. Of baggerrentes op je spaarhypotheek. Je lost direct af dus krijgt (als je geen NHG hebt) tijdens de looptijd al rentevoordeel omdat je in een lagere risicoklasse valt omdat het risico voor de bank afneemt. En het is algemeen bekend dat de rente op annuiteitenhypotheken meestal een stuk lager is dan op andere vormen. Maar ja. Je loopt wel hypotheekrenteaftrek mis. En daar vallen ze over. Pfffffff. Wat een onzin zeg...

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.