Anneke Ranzato-Versloot

Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
Gepubliceerd op: 15-6-2016 om 13:45

Volgens mij geeft niemand graag zomaar geld weg aan de fiscus. Toch weet ik zeker dat het met regelmaat gebeurt, heel recent nog in mijn eigen directe omgeving. Het gaat om erfbelasting. Lastig onderwerp natuurlijk, want met je ouders praten over wat er met hun geld gebeurt na hun overlijden... dat doe je niet graag. Beginnen zij er zelf niet over, dan merk je het tegen die tijd wel. Die instelling kan uiteindelijk best veel geld kosten.

Erfbelasting zonder testament

Concreet: mijn schoonmoeder is onlangs overleden. Zij bleek ernstig ziek en heeft binnen zeer korte tijd tot euthanasie besloten. Waar wij dachten nog wel een paar maanden te hebben was het opeens een kwestie van dagen. Een testament had ze niet, alles was gewoon voor haar beide zoons. Dat was bij nader inzien niet zo handig. Met een nagenoeg hypotheekvrij huis komen die zoons dan al heel snel boven de vrijstelling voor de erfbelasting voor kinderen van net iets meer dan € 20.000.

Het zal wel komen door mijn verleden als financieel adviseur, maar in die paar dagen die we nog hadden heb ik hierover nagedacht. En geconcludeerd dat het in ieder geval verstandig was geweest als oma een deel van haar nalatenschap in een testament zou hebben toebedeeld aan haar kleinkinderen. Die hebben dezelfde vrijstelling van ruim € 20.000, waardoor je bij drie kleinkinderen toch even € 6.000 aan erfbelasting bespaart.

Te laat om last-minute te regelen

Dat testament was in die paar dagen natuurlijk niet meer te regelen. Ik heb er nog wel een paar telefoontjes naar notarissen aan gewaagd, maar de antwoorden die ik kreeg maakten dat ik het snel opgaf. En dus ook mijn schoonmoeder er niet mee lastiggevallen heb. We hadden immers wel wat anders aan ons hoofd in die dagen.

Is dat nou niet zonde? Op het risico dat jullie me nu als geldwolf beschouwen... zo zit het niet. Het gaat mij er niet om hoeveel we uiteindelijk krijgen uit de nalatenschap. Interesseert me echt niet. Wel vind ik het meer dan zonde dat er van de zuinige centen van mijn schoonmoeder € 6.000 onnodig aan erfbelasting naar de Belastingdienst gaat.

Onderhands testament?

Dan nog iets anders. Op internet kwam ik verhalen tegen over een 'onderhands testament'. Een zelf opgesteld document waar de notaris niet méér werk aan heeft dan alleen het registreren. De notariskantoren die ik sprak wilden daar niets van weten, dat was in hun woorden 'onzin'. Ik vraag me af of dat werkelijk zo is. Kan het niet, een onderhands testament, of willen deze notarissen daar gewoon niet aan meewerken? Bijvoorbeeld omdat er uit een zelf opgesteld document alleen maar onduidelijkheid voortkomt en problemen achteraf? Of omdat er voor de notaris weinig aan te verdienen valt? Kan iemand me hier meer over vertellen?

Aangemaakt door Jeroen op 15-06-2016 17:13

Erfbelasting is letterlijk lijkenpikkerij en zou gewoon afgeschaft moeten worden. Dat er nu constructies moeten worden bedacht en dat iemand die stervende is daar nu mee bezig zou 'moeten' zijn is al erg genoeg.

Aangemaakt door rene op 16-06-2016 13:16

Onderhandse testamenten bestaan niet wel holografische testamenten, dat zijn met de hand geschreven en gedagtekende testamenten die moeten worden geformaliseerd door een notaris. De notaris schrijft het testament niet maar maakt een aparte notariele akte, waarin de zelfgeschreven document in wordt opgenomen. Samen is dit een rechtsgeldig testament. De meeste testamenten zijn standaard een notaris zal daar weinig werk aan hebben Kijk eens op de goedkoopstenotaris.nl

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.