Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: donderdag 24 november 2016 om 14:00

Vorige week schreef ik de eerste bespaartip voor je zorgverzekering. Deel 1 ging over het type polis: natura of restitutie en zorgcontracten. Vandaag deel 2 - over het kiezen voor een hoger eigen risico dan wettelijk verplicht.

Verplicht eigen risico basisverzekering

Iedere volwassene heeft een verplicht eigen risico voor de zorg die onder de basisverzekering valt. Dat eigen risico betekent dat je het eerste bedrag van de zorgkosten die je maakt uit eigen zak moet betalen. Het idee erachter is dat we dan iets voorzichtiger zijn met het maken van die kosten dan wanneer alles klakkeloos vergoed wordt.

Geen eigen risico voor kinderen

Belangrijk om te weten: voor kinderen geldt géén eigen risico. Helemaal geen, bij geen enkele vorm van zorg binnen de basisverzekering. Dat hebben ze zo bedacht om te voorkomen dat je als ouder niet met je kind naar de dokter gaat om geld te besparen.

Geen eigen risico voor huisartsbezoek

Ook belangrijk: een bezoek aan de huisarts valt níet onder het eigen risico. Daarvoor hoef je dus nooit de kosten zelf te betalen. Zo is er dus geen belemmering om naar de huisarts te gaan en klachten te lang te laten doorslepen. Maar ja, als de huisarts medicijnen voorschrijft vallen die wél onder je eigen risico als volwassene. En de kosten van een specialist bij doorverwijzing ook. Aan de andere kant: die medicijnen en doorverwijzing krijg je niet zomaar - die zullen dan ook wel echt nodig zijn.

Minimaal en maximaal eigen risico

Er is dus een bedrag dat iedere volwassene wettelijk verplicht aan eigen risico heeft: € 385. Na heel veel jaren van stijging van het eigen risico blijft dit voor het eerst sinds tijden hetzelfde in 2017. Wie wil kan vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico. Dat zit wel een maximum aan - we hebben niet de mogelijkheid om duizenden euro's aan eigen risico te aanvaarden. Het maximale extra eigen risico is € 500, waarmee je uitkomt op een maximaal eigen risico van in totaal € 885.

Premiekorting voor hoger eigen risico

Wie een hoger eigen risico aanvaard krijgt hiervoor een premiekorting van de verzekeraar. Je loopt meer risico zelf, de verzekeraar loopt minder risico, dus hoef je minder te betalen. Logisch. Die premiekorting kan de zorgpremie behoorlijk naar beneden brengen. De goedkoopste basisverzekering met het minimale eigen risico kost € 92 per maand, de goedkoopste met het maximale eigen risico € 71,95. Reken maar uit: dat scheelt € 20,05 per maand - dus iets meer dan € 240 per jaar. Natuurlijk is het eerlijker om te kijken het verschil bij één verzekering. Dat varieert tussen de € 15 en € 25 per maand.

Risico op hogere kosten

Maar let op! Die premiekorting is leuk, maar levert ook een risico op. De kans is aanwezig dat je onverwacht hogere kosten maakt dan je verwacht. Kiezen voor een hoger eigen risico doe je alleen als je niet verwacht dat jouw zorgkosten boven de € 385 uitkomen. Dan is het voordeel gewoon leuk meegenomen. Maar goed, hoe gezond je ook bent - je kunt toch voor het één of ander in het ziekenhuis belanden. Dan is je eigen risico van € 885 er snel doorheen gejaagd. Je hebt dan wel € 240 premiekorting per jaar, maar betaalt € 500 meer aan eigen risico. Dan kost de keuze voor het maximale eigen risico je dus € 260.

Maak je inderdaad niet méér zorgkosten dan de verplichte € 385, dan heb je € 240 verdiend. Door een hoger eigen risico te nemen kun je dus geld besparen of juist extra geld kwijt zijn; dat varieert dan grofweg (afhankelijk van de exacte premies van jouw zorgverzekering) tussen de € 240 besparen en € 260 extra kwijt zijn.

Alléén als je het geld hebt

Tot slot een waarschuwing: ga niet gokken als je het geld niet hebt. De verleiding van de besparing op je zorgpremie is misschien groot. Je moet er alleen niet door in de problemen komen. Dus heb je géén € 885 om je eigen risico te kunnen betalen als dat nodig is - misschien is de verplichte € 385 al een probleem? - kies dan niet voor een extra eigen risico. Dan zou een ziekenhuisbezoek je in de financiële problemen helpen, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.