Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: maandag 5 december 2016 om 12:37

Het is tijd voor een nieuwe bespaartip in de serie 'Besparen op je zorgverzekering'. De zorgpremie gaat immers flink omhoog in 2017 en daar zijn we niet blij mee. Waar het voor de één alleen mild irritant is, gaat het voor de ander een stuk verder: mensen komen in geldnood, kunnen nog lastiger rondkomen dan ze nu al doen. Welke reden je ook hebt, je verdiepen in de mogelijkheden om te besparen op je zorgpremie is gewoon een goed idee.

Eerdere bespaartips

De afgelopen tijd heb je al twee bespaartips kunnen lezen op HomeFinance.nl:

Bij elke bespaartip geldt wel: hoe meer je de zorgverzekering 'uitkleedt', hoe groter de kans dat je uiteindelijk alsnog meer geld kwijt bent dan je gepland had. Aan de andere kant is de kans ook groot dat dit helemaal niet gebeurt, en dan heb je goed geld bespaard.

Besparen zonder extra risico

Dit derde deel gaat over een manier van besparen die je geen extra geld kan gaan kosten. Tegenover deze besparing staat geen extra risico. Wél geldt voor deze bespaartip dat je 'm alleen kunt benutten als je geld hebt. Daardoor is de tip helaas niet voor iedereen van toepassing. Wie wel de mogelijkheid heeft doet er goed aan deze besparing door te voeren.

Korting als je de zorgpremie ineens betaalt

Hoe kun je risicoloos besparen? Door gebruik te maken van de korting die zorgverzekeraars geven als je de premie voor het hele jaar vooruit betaalt. Dan laat je dus niet elke maand de zorgpremie van je rekening incasseren, maar betaal je één groot bedrag ineens. Veel verzekeringsmaatschappijen geven een leuke korting als je dat doet. Zij hebben het geld in één keer binnen, hoeven niet steeds te incasseren en lopen niet het risico dat er in de loop van het jaar betalingsproblemen ontstaan. Aanmaningen enzo kosten zo'n verzekeraar natuurlijk ook alleen maar geld.

Beter rendement dan op je spaarrekening

De korting die je kunt krijgen bij betaling ineens varieert. Er zijn zelfs verzekeraars waar je niet in één keer kúnt betalen. Maar er zijn ook verzekeraars die je een korting geven tot maar liefst 3%. Drie procent?! Dat klinkt misschien niet als veel maar is natuurlijk heel behoorlijk. Het is immers ruim hoger dan de rente op een vrij opvraagbare spaarrekening zonder voorwaarden. Daar zien we op dit moment een maximale rente van 0,7% per jaar. Bij een polis van € 100 per maand levert het toch € 36,= per jaar op. Het rentebedrag over € 1.200 op een spaarrekening zou momenteel uitkomen op € 8,40 - een heel stuk minder.

Spaargeld terugstorten

Een aandachtspunt is dat je met deze constructie niet je spaargeld moet laten opeten door de zorgpremie. Het jaarbedrag zul je waarschijnlijk van je spaarrekening overboeken om aan de zorgverzekeraar te betalen. Dan moet je wel het jaarbedrag gedeeld door twaalf (de fictieve maandpremie) elke maand terugstorten van je betaal- naar de spaarrekening. Zonder die maandelijkse overboeking is het saldo van de spaarrekening aan het eind van het jaar niet aangezuiverd. Dan heb je de zorgpremie van je spaargeld betaald, niet uit je maandelijkse inkomen. Dat is waarschijnlijk niet de bedoeling!

Lukt alleen als je geld hebt

Zoals met wel meer financiële onderwerpen kun je van deze korting bij jaarbetaling alléén gebruik maken als je geld hebt. Je moet het jaarbedrag tenslotte wel ergens vandaan kunnen halen. En dan ook wel zodanig dat niet meteen al je spaargeld op is. Als je een nieuwe wasmachine nodig hebt, of je auto moet gerepareerd worden, dan is het wel fijn als je daar nog geld voor op je spaarrekening hebt staan.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.