Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: vrijdag 9 december 2016 om 10:53

Er is nogal wat commotie over de zorgpremie, dat die zo hard omhoog gaat dit jaar. Veel meer dan de regering voorspelde op Prinsjesdag. Daar hebben veel mensen een probleem mee. Zorgverzekeraars vallen over elkaar heen met de melding dat de premiestijging nog veel groter was geweest als ze niet een flink bedrag uit hun reserves zouden hebben ingezet voor 2017.

Spaarpot opeten

Interessant eigenlijk. We eten met z'n allen dus een deel van de spaarpot van de zorgverzekeraars leeg. Terwijl die nooit helemaal leeg mag raken - er zijn wettelijke eisen aan de reserves die verzekeraars moeten hebben. Anders kunnen ze onverwacht hoge declaraties niet vergoeden en dat wil niemand.

Privé niet interen op spaargeld

Voor onze eigen huishoudens geldt in mijn ogen normaal gesproken dat je voor gewone maandelijkse kosten niet moet interen op je spaargeld. Dat is dus wel wat de zorgverzekeraars nu doen. Op zich niet erg: ze hebben heel veel geld 'op de plank liggen', veel te veel geld zegt men, dus daar mag wel wat vanaf. Waar je persoonlijk nog wel wilt reserveren voor pensioen en studerende kinderen enzo, echt voor de hele lange termijn, is dat bij zo'n verzekeraar ook weer niet nodig.

Grens aan spaarpot

Maar: er is natuurlijk een grens aan het bedrag dat verzekeraars kunnen interen. Er komt een moment dat de reserves die grens hebben bereikt en ze onze zorgpremie niet meer kunstmatig laag kunnen houden. Wat zou er dan gebeuren? Nou, dat hebben we eens even voor jullie uitgerekend.

Zorgpremie zonder sponsoring uit reserves

Bij AnderZorg is het bedrag dat uit de reserves wordt gehaald per verzekerde in 2017 het laagst: € 51,87. Bij de UMC Zorgverzekering het hoogst: € 163,=. Hadden ze dit niet gedaan, dan was de premie bij AnderZorg (voor een basisverzekering met het standaard eigen risico) uitgekomen op € 106,32. Bij UMC was dat dan € 118,48. Dat laatste is dan weer lang niet het hoogste bedrag, omdat UMC in de huidige premie lang niet de duurste is.

Premie basisverzekering tot € 131

Wat zou zonder inzet van de reserves de goedkoopste zorgverzekering zijn? Nog steeds de Gewoon ZEKUR jongerenpolis met € 102,= in plaats van de huidige € 92,=. En de duurste? De Zorgkeuzepolis van CZ. Daar is de premie voor 2017 nu € 119,05, de inzet van reserves komend jaar is € 148,45 - daarmee komt de premie zonder die reserve-inzet uit op € 131,42 per maand.

Maak je borst maar nat

We klagen nu al steen en been over de premies die uiteenlopen van € 92 tot € 122 voor een basis zorgverzekering met standaard eigen risico. Als de reserves niet meer verder aangesproken kunnen worden... dan worden ze dus nog een stuk hoger. Tel er zeker nog een tientje per maand bij op. Dus maak je borst maar nat!

Aangemaakt door Joke op 12-02-2017 08:13

Bent u niet vergeten het werkgever deel hier ook bij te betrekken. Mijn pensioen betaald 250€ en ik mag nogmaals 110€ na belastingen bijleggen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.