Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: donderdag 15 december 2016 om 14:12

In deze periode schrijf ik veel over zorgverzekeringen. Logisch, dit is de tijd waarin we beslissingen kunnen nemen over onze zorgpolis. Vanaf de keuze tot eind november van het volgende jaar heeft dat geen zin, nu wel. We kunnen een andere verzekeraar kiezen, een andere dekking, een ander eigen risico, een andere betalingstermijn... genoeg te kiezen dus.

Behandelingen die eraan komen

Ieder jaar weer nemen veel mensen zich voor zich in hun zorgverzekering te verdiepen. Te kijken of die goedkoper kan, of beter. Of voor het nieuwe jaar rekening te houden met eventuele behandelingen die eraan komen. Dat laatste is natuurlijk al lastig en maakt het begrip 'verzekering' bovendien wat twijfelachtig. Immers, een verzekering draait om een 'onvoorzien voorval'. De verzekeraar neemt het financiële risico over dat je loopt voor als er iets onverwachts gebeurt. Dat staat op gespannen voet met 'behandelingen die eraan komen'. Dat is niet onverwacht tenslotte.

Goedkoopste zorgverzekering

Maar goed, als je dan toch bezig bent met je zorgverzekering voor 2017, dan denk je toch op die manier. Met name bij de keuze om wel of niet een vrijwillig hoger eigen risico te nemen, en bij de keuze om wel of niet een aanvullende zorgverzekering aan te houden. De goedkoopste zorgverzekering heb je immers bij alleen een basisverzekering, maximaal eigen risico en betaling voor het hele jaar ineens.

Misschien een beugel nodig?

Mijn voornaamste overweging voor komend jaar is orthodontie. De tandarts heeft vorig jaar eens geroepen dat het best zou kunnen dat mijn jongste in de toekomst een beugel moet. Dat verwacht ik dan nog niet volgend jaar hoor - hij is nu 10 - maar daar moet je wel op tijd over nadenken. Een beugel is geen brood bij de bakker zeg maar. En ik zou me kunnen voorstellen dat zorgverzekeraars niet in het eerste jaar dat je daar verzekerd bent al direct een dure beugel vergoeden. Dat er een wachttijd is dus.

Tandartsverzekeringen met orthodontie

Dus: ik kijk in het overzicht van verzekeringen met dekking voor orthodontie en zie tot mijn schrik dat mijn huidige verzekeraar AnderZorg daar niet tussen staat. Check de tandartsdekking op de site van AnderZorg en inderdaad: orthodontie tot 18 jaar vergoeden ze niet. Okay, logisch dat deze zo goedkoop is...

Onderzoeken en kiezen

Dan kan ik dus twee dingen doen. Of gewoon zo goedkoop mogelijk verzekerd blijven en de kosten van een beugel zelf dragen te zijner tijd. Of op zoek naar een verzekeraar die een mooie othodontiedekking heeft. Want die dekkingen lopen nogal uiteen zie ik. Met de dekkingen zullen ook de acceptatie-eisen ongetwijfeld flink verschillen. Bij eentje zag ik al zo snel dat bij meeverzekeren van kinderen vanaf 8 jaar nader onderzoek gedaan wordt. Snap ik helemaal, maar is wel gedoe. Hier ga ik me dus in verdiepen voordat ik mijn keuze maak voor onze zorgverzekering in 2017.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.