Anneke Ranzato-Versloot

Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
Gepubliceerd op: 16-12-2016 om 15:46

Eerder deze week schreef ik al over de zorgtoeslag: hoe onlogisch ik het vind dat die toeslag voor de laagste inkomens minder stijgt dan voor degenen die iets meer binnenkrijgen. Dat blijkt overigens vorig jaar ook al zo gegaan te zijn. Kennelijk willen ze het verschil tussen de zorgtoeslag voor de laagste inkomens en anderen in stapjes kleiner maken. Misschien heeft dat te maken met de mogelijkheid dat mensen geld overhouden aan de zorgtoeslag?

Zorgtoeslag hoger dan premie

Er zijn namelijk situaties denkbaar waarin je meer geld aan zorgtoeslag binnenkrijgt dan je uitgeeft aan zorgpremie. Echt waar? Ja, echt waar. De maximale zorgtoeslag bij het laagste inkomen (dus tot € 19.000 per jaar) is voor één persoon € 88 per maand (2017). De allervoordeligste zorgverzekering voor komend jaar kun je krijgen voor € 71,95 per maand. Je weet wel, die ZieZo polis met het maximale eigen risico van € 885 per jaar.

Winst maken op je zorgverzekering

Neem je dus met dat hele lage inkomen die hele goedkope zorgverzekering, dan houd je € 16,05 per maand over. Dat is € 192,60 per jaar. Je kunt dus gewoon winst maken op je zorgverzekering! Bij toeslagpartners liggen de cijfers iets anders: die houden per maand samen maximaal € 26,10 over, dus € 313,20 op jaarbasis.

Eigen risico... echt wel een risico

Je moet alleen binnen die constructie niet in het ziekenhuis belanden, want dan moet je dat eigen risico van € 885 ophoesten. Toeslagpartners lopen dus samen het risico op ... € 1.770 aan zorgkosten voor eigen rekening. Dat zijn wel echt risico's voor mensen die een laag inkomen hebben.

Kleinverdieners met vermogen

Tenminste, vanuit het idee dat mensen met een laag inkomen ook geen vermogen hebben. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Voor 'kleinverdieners' die wel een aardig spaarsaldo hebben kan dit een keuze zijn: maximaal eigen risico tegen minimale premie, en zo geld overhouden aan je zorgtoeslag.

Goedkoop verzekerd met standaard eigen risico

Heb je géén geld achter de hand, dan is dat verhoogde eigen risico waarschijnlijk toch niet zo'n geweldig plan. De goedkoopste zorgverzekering zónder extra eigen risico kost € 92 per maand voor jongeren, en anders € 93,95. Dan houd je dus met de maximale zorgtoeslag van € 88 geen geld over, maar kost de zorgverzekering per saldo ook heel weinig.

Check ook eens ons uitgebreide rapport over de zorgverzekering in 2017

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.