Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
Gepubliceerd op: vrijdag 16 december 2016 om 18:24

Vorige week kon u in mijn blog Boeterente berekenen lezen dat veel banken in Nederland de boeterente verkeerd berekenen. Bij de annuïteiten en lineaire hypotheek worden de verplichte aflossingen tijdens de rente vast periode niet in mindering gebracht alvorens de boeterente wordt berekend. Op iex.nl heb ik dit onderwerp ook in een column beschreven met een extreem rekenvoorbeeld. Na publicatie is het niet rustig gebleven.

Ik kreeg bericht van Florius dat zij de berekening wel goed doen. SNS en BLG gaan per direct hun berekening aanpassen. Ik hoop dat andere banken ook snel hun berekening aanpassen. We moeten namelijk niet vergeten dat veel huizenbezitters de dupe zijn van de verkeerde berekening. Ik ben zeer benieuwd of deze huizenbezitters benaderd gaan worden door de banken en ontvangen dit dan de teveel betaalde boeterente terug. Ik denk dat deze stap weer te ver gaat. Het initiatief moet dus komen van de huizenbezitters zelf.

Ik wil nog even een stapje verder gaan over dit onderwerp. Wie namelijk geen annuïteiten hypotheek of lineaire hypotheek heeft, betaalt dus een hogere boeterente. Het is mogelijk om de boeterente via een omweg te verlagen. Stel iemand heeft een aflossingsvrije hypotheek. Het is dan mogelijk deze aflossingsvrije hypotheek intern om te zetten naar annuïteiten / lineaire hypotheek. Als hierna de boeterente wordt berekend dan is deze lager! Het "nadeel" is wel dat de aflossingsvrije hypotheek nu is verdwenen en dat daarvoor annuïteiten / lineaire hypotheek in de plaats is gekomen waarbij maandelijks wordt afgelost. De bruto maandlasten van de hypotheek zijn door de aflossingen hoger geworden. Natuurlijk is er ook een voordeel, de hypotheek wordt afgelost en door de boeterente te betalen, heeft de huizenbezitter de keuze uit de hypotheekrentes die nu van toepassing zijn. Omdat deze "veel" lager zijn, is het zelfs mogelijk dat de bruto maandlasten lager uitvallen dan voor de omzetting.

Wie trouwens rentemiddeling heeft gedaan bij annuïteiten / lineaire hypotheek moet ook even zijn bank gaan bellen. Hierbij wordt ook de contante waarde berekend. Bij een niet juiste berekening is de contante waarde te hoog berekend, waardoor de nieuwe hypotheekrente ook te hoog is. Een huizenbezitter betaalt dan teveel. Door aan de bel te trekken, moet de bank dit gaan rechtzetten. Dit kan over de gehele looptijd een zeer leuk bedrag zijn.

In ieder geval is duidelijk dat we hier te maken hebben met aardig groot probleem. De media is wel op hoogte maar heeft nog niet de moeite genomen om het ook daadwerkelijk te beschrijven. Dit is ook logisch, want het is geen gemakkelijk onderwerp om even simpel uit te leggen. Toch verwacht ik de komende maanden dat dit onderwerp nog een aardig staartje gaat krijgen. We moeten niet vergeten dat waarschijnlijk tienduizenden huizenbezitters de dupe zijn geworden van een verkeerde berekening. Dat banken het graag stil houden, is ook begrijpelijk. Even tienduizenden huizenbezitters compenseren, hebben banken natuurlijk geen trek in. Het is daarom afwachten op het onderzoek van de AFM. Wat deze instantie doen?

Aangemaakt door bob op 06-01-2017 11:17

Beste Jos, Ik snap nu niet zo goed hoe de boeterente bij een annuïteiten en een lineaire hypotheek berekend moeten worden. Ik heb nu een voorstel van Aegon gehad en ik zou die graag willen vergelijken met hoe het zou moeten. Kan je dit nogmaals uitleggen? Alvast bedankt!

Aangemaakt door jkoets op 06-01-2017 11:30

Lees deze link goed. Hierin staat precies hoe de boete wordt berekend. https://www.abnamro.nl/nl/prive/hypotheken/actuele-hypotheekrente/boeterente/rekenvoorbeelden.html Gr. Jos

Aangemaakt door bob op 06-01-2017 16:38

dank!

Aangemaakt door jkoets op 06-01-2017 16:45

Bob, Je mag de boeteberekening ook even mailen naar mij jjkoets@chello.nl. Dan kijk ik er even gratis naar of deze juist is berekend. Ook je nummer vermelden dan kan ik je bellen. Gr. Jos

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.