Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: donderdag 22 december 2016 om 16:37

Vorige week beschreef ik hoe ik op zoek ben naar een zorgverzekering die door de beugel kan. Eentje dus die een goede dekking heeft voor orthodontie. Ik denk zelfs dat ik er één gevonden heb... Nu nog kijken of het aanvragen daarvan zonder problemen gaat.

Nieuw verzekeringsvriendje

Terwijl ik zo aan het zoeken was naar een interessante nieuwe zorgverzekering, keek ik natuurlijk ook meteen even naar de overige dekkingen die ik wil. De afgelopen jaren hadden we een AnderZorg verzekering met tandartsdekking. Niets dan goeds over mijn AnderZorg polis trouwens hoor, mooi goedkope verzekering en nooit enig probleem gehad. Alleen dekken ze orthodontie voor kinderen niet, dus ben ik op zoek naar een nieuw zorgverzekeringsvriendje.

Tandartsverzekering

Die tandartsverzekering bij AnderZorg, daarvoor betaalde ik dit jaar € 16,95 per maand. Niets mis mee toch? Nou ja... tot je achteraf gaat kijken wat je hebt gedeclareerd en vooral wat de dekking nu eigenlijk is. Mijn tandartskosten waren dit jaar niets meer dan standaard: een controle en een keer naar de mondhygiëniste. Totaal gedeclareerde kosten geloof ik € 77.

Schade minder dan premie

Nu is het niet erg dat je minder declareert dan je aan premie betaalt. Dat is het principe van verzekeren tenslotte. Voor de meeste verzekeringen betaal ik meer premie dan ik aan schade heb. M'n autoverzekering, m'n inboedelverzekering, m'n opstalverzekering, m'n aansprakelijkheidsverzekering... en ga zo maar even door. Allemaal verzekeringen waarop ik dit jaar geen beroep heb hoeven doen gelukkig. Tenminste - de schade aan mijn auto was de schuld van de ander dus heeft mijn verzekeraar niet hoeven betalen.

Maximale vergoeding

Maar: het principe van verzekeren is dat je het risico van een grote kostenpost afkoopt. Bij tandartsverzekeringen zit dat vaak net iets anders. Die kennen dan een maximale vergoeding per jaar. In het geval van mijn AnderZorg tandartsdekking: maximaal € 500 per jaar. Dus een écht grote kostenpost... die zou toch bij lange na niet helemaal vergoed worden. Ik heb dus iets meer dan € 200 betaald om maximaal € 500 vergoed te krijgen. Hmmmm. Wat een onzin eigenlijk.

Geen of écht goede tandartsdekking

Dus komend jaar maar geen tandartsverzekering denk ik. Want dat verschil van € 300 tussen premie en maximale dekking, daar komen we ook wel weer overheen. Met de kans dat we besparen als we weer alleen basishandelingen bij de tandarts nodig hebben. En een tandartsverzekering met een écht ruime dekking, die is gewoon wel weer heel duur.

Aangemaakt door Mark op 23-12-2016 12:53

Zo heb ik het nog nooit bekeken. Maar stel dus dat je een ongeluk krijgt en een paar tanden uit je mond valt. Herstel kost 5000 euro (als voorbeeld). Moet je die 4500 dan echt zelf betalen?

Aangemaakt door Anneke op 28-12-2016 12:38

Yep, tenzij je ergens een dekking hebt voor de tandartskosten door een ongeval. Daar zijn aparte dekkingen voor. Is het ongeluk de schuld van een ander, dan kunnen die kosten verhaald worden op diens verzekeraar.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.