Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: donderdag 29 december 2016 om 15:00

Het voelt een beetje onrechtvaardig, en toch is het zo. Als je genoeg geld hebt kun je veel gemakkelijker besparen op je zorgpremie dan wanneer je geen reserves hebt. Zo is het systeem ontworpen.

Maximaal eigen risico

Je zorgverzekering is flink goedkoper wanneer je kiest voor het maximale eigen risico. De premie ligt dan zomaar ruim € 20 per maand lager. Dan bespaar je dus € 240 per jaar, er vanuit gaande dat je niet meer zorgkosten maakt die onder het eigen risico vallen dan de verplichte € 385.

Als je verstandig bent maak je deze keuze alléén als je die € 500 voor het extra eigen risico wel beschikbaar hebt. Ben je met z'n tweeën moet je dus € 1.000 hebben liggen voor een premiebesparing van € 480 per jaar. Met het risico dat je die € 1.000 kwijt bent als je een flink beroep moet doen op de zorg komend jaar.

Kosten niet verzekeren

De keuze om sommige kosten niet of minder te verzekeren is ook gemakkelijker als je geld hebt. Ja, je loopt dan wat meer risico - maar als de kosten zich voordoen kun je ze dragen. Kun je dat niet, dan zul je eerder geneigd zijn dan maar de premie voor een aanvullende verzekering of tandartsverzekering te betalen.

Jaarpremie in één keer betalen

Nog zo'n bespaarmethode: de premie voor het hele jaar vooruitbetalen. Ook dat kun je alleen doen als je dat geld wel ergens op een rekening hebt staan. Anders zul je gewoon per maand moeten betalen en loop je de mogelijkheid om 2% te besparen op je zorgpremie mis. En 2% is bij de huidige spaarrente een behoorlijk rendement!

Heb je het geld en kies je voor jaarbetaling, dan moet je alleen niet vergeten jezelf wel weer 'terug te betalen' per maand. Anders heb je met je zorgpremie eigenlijk je spaargeld opgegeten - en dat kan ook weer niet de bedoeling zijn.

Met geld maak je geld

Het is een beetje het aloude principe: 'met geld maak je geld'. In dit geval gaat het niet om spaar- of beleggingsrendementen maar om gebruik maken van mogelijkheden om te besparen op je zorgpremie. Als je geld hebt kun je investeren (keuze voor jaarpremie) en kun je risico's (maximaal eigen risico / minder verzekeren) nemen. Heb je geen geld, dan kun je dat niet.

Toch voelt het onrechtvaardig, omdat degene met minder geld de besparing op de zorgpremie eigenlijk veel beter kan gebruiken. Omdat het gaat om hetzelfde product (zorgverzekering) dat je dus doordat je het geld hebt goedkoper kunt krijgen. Niet dat jij of ik er iets aan kan veranderen, maar toch.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.