Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: donderdag 29 december 2016 om 15:33

Zit jij er ook midden in? Het nemen van een beslissing over je zorgverzekering voor het nieuwe jaar? Je hebt nog twee dagen dus het wordt nu wel tijd zeg maar... Interessant is hoe je de vergelijking maakt als je met z'n tweeën of een gezin bent.

Allemaal op één polis?

Het voelt als vanzelfsprekend om met z'n allen op dezelfde polis verzekerd te zijn. Wel zo handig met declareren enzo. Dat klopt natuurlijk ook. Alleen: als het je geld kost, hoeveel heb je dan over voor dat handige declareren? Het is niet verplicht dat partners bij dezelfde zorgverzekeraar verzekerd zijn.

Verschillende dekkingen

Je bent immers allebei je eigen persoon. Met je eigen behoeften en benodigde dekkingen. Jijzelf kunt misschien makkelijk volstaan met een zorgverzekering met een maximaal eigen risico en geen aanvullende dekkingen, terwijl je partner dat eigen risico minimaal wil en een aanvullende zorgverzekering erbij nodig heeft. Omdat hij of zij een dekking voor de fysiotherapeut, een bril of wat dan ook belangrijk vindt.

Los vergelijken

Als je nou zo weinig mogelijk wilt betalen voor totaal aan zorgverzekeringen binnen je gezin, dan kies je per partner de benodigde dekking. Maak je vervolgens een vergelijking per partner om te kijken welke polis voor jullie beiden de beste keuze is. Is dat bij verschillende verzekeraars? Dan kijk je na hoeveel het scheelt als je allebei bij dezelfde zorgverzekeraar zou zitten. Wat is het verschil in de totale jaarpremie? Is het grotere gemak qua declareren voor jou dit verschil waard?

Gemak voor € 84 per jaar

Praktijkvoorbeeld: voor mijn man is alleen een basisverzekering met maximaal eigen risico voldoende. Ikzelf wil wel een aanvullende dekking en vind wat ik zoek niet bij onze huidige zorgverzekeraar. Ik vraag dus een andere polis aan. Neem ik mijn man mee in die aanvraag of niet? Die basisverzekering met maximaal eigen risico is bij onze huidige verzekeraar € 7 per maand goedkoper. Dat is € 84 per jaar. Voor dat geld wil ik best bij twee verzekeraars declareren hoor... als dat al aan de orde is. Veel gaat immers automatisch.

Kinderen meeverzekeren bij beste dekking

Dan de kinderen nog. Volgens mij is het bijna overal - of zelfs helemaal overal - zo dat kinderen gratis worden meeverzekerd bij de partner met de beste dekking. In ons geval verzeker ik de kinderen dan dus mee op mijn polis. Logisch toch?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.