Anneke Ranzato

Contentmanager HomeFinance & freelance blogger
Gepubliceerd op: maandag 2 januari 2017 om 13:52

Om te beginnen wensen we hier bij HomeFinance natuurlijk iedereen het allerbeste voor 2017. De allerbeste gezondheid, de allerbeste relaties en de allerbeste financiële beslissingen. Bij die financiële beslissingen hoort ook de beslissing of je iets op afbetaling koopt of niet.

Op afbetaling kopen? Echt niet!

Heel veel Nederlanders zullen bij de term 'kopen op afbetaling' direct roepen dat ze daar niet aan doen. Kopen op afbetaling heeft geen positieve klank. Daarvan zeggen veel mensen dat ze zich er niet aan wagen. Totdat je vraagt hoe het zit met hun mobiele telefoon.

Gratis bij m'n abonnement

'Oh, die kreeg ik gratis bij m'n abonnement', is dan vaak het antwoord. En m'n abonnement loopt binnenkort af, dus ik mag binnenkort een nieuwe. Dat voelt kennelijk niet als kopen op afbetaling. Terwijl het dat wel degelijk is. Een abonnement waarbij je een gratis telefoon krijgt, of een heel duur toestel veel goedkoper, is gewoon koop op afbetaling.

Geld lenen kost geld

Kopen op afbetaling is geld lenen. En geld lenen kost geld. Dat laatste is al jarenlang een verplichte waarschuwing bij reclames voor leningen. Vanaf 1 januari 2017 moet diezelfde waarschuwing ook vermeld worden bij reclames voor een mobiele telefoon binnen een abonnement. Een mobiele telefoon op afbetaling is immers - net als iedere koop op afbetaling - ook gewoon een lening.

Waarschuwing en kredietkosten

Vanaf gisteren moeten telefoonaanbieders en -winkels dus bij hun aanbiedingen voor telefoons met abonnement verplicht de leningwaarschuwing 'Pas op! Geld lenen kost geld!' vermelden. En de kosten van dit telefoonkrediet. Zou het verschil maken voor de telefoonkopers? Waarschijnlijk voor de meesten niet. Als je een mooie nieuwe smartphone wilt en je hebt er het geld niet voor, dan is het alleen maar erg prettig dat je die toch meteen kunt krijgen. Zonder ervoor te sparen.

Leentoets komt eraan

Maar: nog een paar maandjes, dan gaat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ook controleren dat telefoonproviders een leentoets afnemen. Je moet dan je inkomen opgeven en om aan te tonen dat je de lasten van de aankoop op afbetaling ook kunt betalen. Hoe streng zal dat worden? Inkomenstoets, registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) bij een bedrag boven de € 250,= én toetsing bij datzelfde BKR. Ik ben bijzonder benieuwd hoeveel mensen er dan zonder telefoon weer de telefoonshop uit moeten, omdat ze er gewoon niet voor in aanmerking komen...

Agressietraining voor personeel

Dan mogen ze het personeel van die telefoonwinkels wel een training 'Omgaan met agressie' gaan geven ben ik bang. De teleurstelling van het niet meekrijgen van de felbegeerde smartphone kan behoorlijke emoties oproepen denk ik zo.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.