Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
Gepubliceerd op: maandag 2 januari 2017 om 15:16

Allereerst wens ik iedereen een zeer gezond en goed financieel 2017 toe. In 2017 is er een versoepeling doorgevoerd betreffende de box 1 spaar- en beleggingspolissen. Zoals bekend moet een box 1 polis aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een onbelaste uitkering. Deze voorwaarden zijn:

 • De uitkering moet worden gebruikt om de eigenwoningschuld af te lossen
 • Er dient tenminste vijftien jaar premie te worden betaald en de bandbreedte van 1:10 mag niet worden overschreden
 • Er moet sprake zijn van een eenmalige uitkering
 • Bij een box 1 polis moet u eigenaar van de woning zijn
 • De looptijd van de rekening/verzekering mag niet langer dan 30 jaar zijn
 • De uitkering mag niet meer bedragen dan de maximale vrijstelling die aan de volgende eisen moet voldoen:
  • Bij vijftien jaar (en korter dan 20 jaar) jaarlijks achtereen premie betalen is de vrijstelling € 36.900
  • Bij meer dan 20 jaar achtereen premie betalen is de vrijstelling € 162.500

Een belangrijke eis is de looptijd als de polis bijvoorbeeld wordt afgekocht. Bij afkoop van de box 1 polis is deze belast als de afkoop plaatsvindt binnen de 15 jaar. Niet de gehele uitkering is dan belast, maar het meerdere over de betaalde premies. Een simpel voorbeeld ter verduidelijking waarbij een box 1 polis na 12 jaar wordt afgekocht:

 • Betaalde premie na 12 jaar is € 30.000
 • Afkoopwaarde box 1 polis na 12 jaar is € 40.000
 • Belaste uitkering is nu € 10.000 (€ 40.000 -/- € 30.000)

Er is nu een versoepeling als een huizenbezitter gaat verhuizen. Bij een restschuld was het al mogelijk om de box 1 polis onbelast uit te laten keren om deze restschuld te betalen. Het is nu altijd mogelijk om bij een verhuizing de box 1 polis onbelast uit te laten keren. Hierbij moet de afkoopwaarde van de box 1 polis wel in mindering worden gebracht van de hypotheek.

De vraag is nu of het verstandig is om een box 1 polis af te kopen. Natuurlijk is dit geheel afhankelijk van de situatie. Persoonlijk ben ik van mening dat dit onverstandig is. Vooral bij een box 1 spaarpolis is de opgebouwde waarde in de eerste jaren niet veel hoger dan de betaalde premies. Pas in de laatste 5 tot 10 jaar zal de waarde flink stijgen. Op het eerste gezicht kan een lagere hypotheek aantrekkelijk zijn (lagere hypotheekrente en lagere maandlasten). Echter over de gehele duur, kan dit toch duurder zijn dan het fiscaal voortzetten van een box 1 polis. Ik verwacht dat veel hypotheekadviseurs afkoop van box 1 polissen gaan adviseren. Ik adviseer u bij verhuizing ook te kijken naar de fiscale voortzetting van de box 1 polis. Laat beide scenario’s goed doorberekenen en neem dan pas een beslissing.

Aangemaakt door Dirk op 03-01-2017 20:32

Bij die verhuizing zit een addertje onder het gras, namelijk 2% overdracht.

Aangemaakt door Sander op 02-01-2017 18:12

Hierbij moet de afkoopwaarde van de box 1 polis wel in mindering worden gebracht van de hypotheek. Houdt dit in dat wanneer je voor je nieuwe huis geen hypotheek hebt, maar een lening bij familie dit niet geld? Is dan de oplossing om het huis wel als onderpand in te zetten? Dit is dan nadelig voor de hogere rente die je normaal bij een lening zonder onderpand rekent waardoor er minder terug te krijgen valt van de belasting.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.